Președintele SUA se va adresa marți rușilor și lui Putin direct din Polonia, în ziua mesajului lui Vladimir Putin către Adunarea Federală. Ce poate spune Joseph Biden poporului rus și președintelui? Și cum va răspunde Rusia (și va răspunde) la acest lucru?, întreabă Pravda.ru.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

"Detaliile sunt importante. Primul detaliu este Polonia. Pentru majoritatea americanilor, această țară va fi percepută ca fiind aproape în prim-plan, un loc în care pot ajunge „rușii cei răi”, speriindu-i periodic cu arme nucleare”, a declarat analistul politic Andrey Gusiy pentru Pravda.Ru.

"Al doilea detaliu este timpul și discursul în sine. Evident, 21 februarie a fost ales în mod deliberat. Mesajul lui Vladimir Putin este așteptat nu numai în Rusia, ci în întreaga lume, Statele Unite nu fac excepție. Acest val informațional pe care îl va provoca discursul președintelui rus va fi „netezit” și se va încerca „stingerea” lui prin expresii figurative, puse în gura lui Joe Biden. Nu este cea mai nouă metodă, dar, ce-i drept, este eficientă", crede cunoscutul jurnalist.

"Prin urmare, este evident că discursul președintelui Statelor Unite nu este încă gata și va fi scris după mesajul lui Vladimir Putin pentru a arăta reacția față de șefului statului nostru”, a adăugat el.

Expertul a mai remarcat că în discursul lui Joe Biden se poate aștepta un apel pentru elitele și cetățenii ruși”, dar, elitele trăiesc de un an în regim de bunuri sechestrate și de sancțiuni. Iar societatea din Federația Rusă se află deja într-o „nouă zonă de confort” și nu iese în stradă, ca în Europa.

Este puțin probabil ca rușii să asculte discursul președintelui Statelor Unite, așa că în ceea ce privește reacția societății ruse, este o mișcare inutilă.

„Dar declarația politică îl va ajuta pe Joe Biden să ridice nivelul reputației sale în Occident și în Statele Unite pe fundalul alegerilor care urmează”, a explicat Andrey Gusiy.

În opinia sa, Biden ar putea chiar să anunțe Rusiei și lui Putin „un ultimatum care nu va schimba nimic” dar care va întări din punct de vedere tehnic Ucraina”, pentru că cei de la Casa Albă au spus răspicat că doar o parte a discursului va fi dedicat Rusiei.

Există un punct extrem de important. Dacă discursul lui Joe Biden nu este încă complet gata și va fi parțial construit „din cuvintele lui Putin”, Putin va include acest moment în mesajul său, a conchis politologul.

"Acesta va fi un ultimatum. Un ultimatum de care nu ne este frică și la care ne așteptăm. Poate că Biden a zburat acolo pentru a arăta că acum există un nou lider în Europa - Polonia" - argumentează strategul politic Marat Bashirov.

"Înțeleg, e despre PR, lupta pentru bugete, alegeri, până la urmă. Americanii spun deja că discursul lui Biden va fi "memorabil și mai bun decât al lui Putin". Numai că nu îi vom compara - dăm Cezarului ce este al Cezarului, dar dăm lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu”, a adăugat el.

Tot în rețelele sociale sunt discutate opțiunile pentru „mesajele” lui Biden către Putin și ruși.

„Va veni cu o explicație lungă, „de ce ar trebui să ne predăm Occidentului”? Așa a procedat regretatul senator John McCain în articolul său din Pravda.Ru. Drept urmare, articolul a fost criticat de aproape toată lumea (dar articolele lui Putin din presa occidentală au provocat interes și rezonanță)", spun experții.

„Biden se va adresa Federației Ruse și Kremlinului cu amenințări cu sancțiuni sau chiar cu un ultimatum. „Rușilor, renunțați că altfel bang-bang! Ca să nu existe război - aruncați-l pe Putin".