​Rusia nu se pregătește pentru pace, ci pentru mai mult război. Concluzia aparține secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, după discursul susținut de Vladimir Putin, la un an de la invazia Ucrainei.

Jens StoltenbergFoto: snapshot-photography/F Boillot / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul. Este un an de când a lansat invazia și nu vedem niciun semn că Putin nu se pregătește pentru pace. El se pregătește pentru și mai mult război. Putin nu trebuie să câștige”, a spus Stoltenberg.

Cât despre ajutorul militar occidental oferit Ucrainei, Stoltenberg a promis că NATO va ajuta această ţară să-şi stabilească un sistem „eficient” de achiziţii de armament pentru a lupta împotriva Rusiei. În cadrul acestui demers, Alianţa va organiza o întâlnire cu experţi în achiziţii militare din Ucraina şi Uniunea Europeană astfel încât Kievul să primească „armele de care are nevoie”. „Trebuie să-i dăm Ucrainei ce-i trebuie pentru a învinge”, înainte ca Rusia să poată lua iniţiativa pe câmpul de luptă, a insistat Stoltenberg.

El a mai spus, totodată, că este „din ce în ce mai îngrijorat” de posibilul sprijin militar din partea Chinei pentru Rusia în ofensiva acesteia din Ucraina. „Suntem din ce în ce mai îngrijorați de faptul că China ar putea lua în considerare acordarea de sprijin letal pentru războiul Rusiei” în Ucraina, a declarat oficialul într-o conferință de presă la Bruxelles.

Rusia să revină asupra deciziei privind tratatul nuclear cu SUA

Secretarul general al NATO a spus că regretă decizia anunțată de Putin de a suspenda participarea Rusiei la acordul New Start privind dezarmarea nucleară.

„Mai multe arme nucleare și mai puțin control al acestora fac lumea mai periculoasă”, a spus Jens Stoltenberg , îndemnând Rusia să revină asupra deciziei.

„Acesta este unul dintre ultimele acorduri majore de control al armelor pe care le avem”, a spus el, și „doar un alt exemplu” de îndepărtare de la ordinea internațională bazată pe reguli.