Prima doamnă Jill Biden spune că a aflat despre vizita în Ucraina a președintelui Joe Biden „chiar înainte de a pleca”, potrivit CNN.

Volodimir Zelenski si Joe Biden la KievFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia
  • „Mi-a spus chiar înainte să plece și i-am spus: Ce, te duci unde?”, le-a declarat Jill Biden jurnaliștilor, marți, înainte de a se urca într-un avion pentru a pleca într-o călătorie de șase zile în Namibia și Kenya.

Ea a reiterat că a aflat „chiar înainte ca el să plece”, pentru că „a fost, știți, ascuns”, scrie CNN.

Întrebată dacă a fost îngrijorată cu privire la plecarea lui Biden în Ucraina, ea a răspus: „Desigur!”.

Jill Biden a mai spus că a vorbit cu președintele de câteva ori în timpul călătoriei sale în Ucraina și Polonia. „A simțit că a mers bine și s-a bucurat că a plecat”, a adăugat prima doamnă.

Detaliile vizitei făcute de Biden la Kiev cu patru zile înainte de a se împlini un an de la invazia Rusiei

Joe Biden a sosit la Kiev luni dimineață, în jurul orei locale 8.00, iar în timpul vizitei sale de câteva ore s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-a plimbat cu acesta prin centrul Kievului și au susținut declarații comune de presă.

Sâmbătă seară, înainte de plecare, Biden a ieşit la cină cu soţia sa, la Washington. El nu a mai fost văzut în public până la sosirea la Kiev, luni dimineaţă, conform CNN.

Coloana oficială a lui Biden a ajuns la Palatul Mariinski imediat după ora locală 8.30. El a fost întâmpinat la intrare de Zelenski şi de soţia sa, Olena Zelenska.

Despre vizita lui Biden s-a aflat abia atunci când acesta a ajuns la Kiev şi a fost păstrată în secret până în ultimul moment, din raţiuni de securitate. Chiar în timp ce Biden era pe teritoriul Ucrainei, Casa Albă susținea în continuare că acesta nu va face nicio vizită în această țară.

Însoțit de „o mână de oameni”

Decizia finală privind vizita lui Biden la Kiev a fost luată vineri.

Jonathan Finer, consilierul adjunct pentru securitate națională, a oferit câteva detalii despre călătoria lui Biden, spunând că au existat luni de pregătire, iar decizia finală a fost luată vineri, după ce Joe Biden s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de vârf în Biroul Oval, conform The Guardian.

  • „Echipa care l-a însoțit pe președinte a fost extrem de mică, constând în esență dintr-o mână de oameni - cei mai apropiați asistenți ai săi, o echipă medicală mică, un fotograf și cei de la securitate”, a spus Finer.

Această vizită a fost planificată meticulos timp de câteva luni, implicând mai multe departamente de la Casa Albă, precum și reprezentanți ai Pentagonului și, evident, ai serviciilor secrete.

Această echipă, restrânsă, a pus la punct în cele mai mici detalii fiecare etapă a călătoriei, inclusiv deplasarea terestră de la graniţa poloneză până la Kiev, şi a elaborat planuri alternative pentru eventuale situaţii neprevăzute ce ar fi putut surveni pe acest tronson.

În final, după o discuţie avută vineri în Biroul Oval cu colaboratorii săi apropiaţi, Biden însuşi a luat decizia finală de a merge la Kiev, estimând că, deşi existau riscuri, acestea erau gestionabile.

„Președintele a fost informat cu privire la fiecare etapă a planului și apoi a luat decizia finală de a merge după o întrunire în Biroul Oval și cu câțiva membri cheie ai cabinetului său”, a mai afirmat sursa citată.

CITEȘTE ȘI: