Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a denunțat miercuri invazia Rusiei în Ucraina, pe care a calificat-o drept o încălcare a Cartei fondatoare a ONU și a dreptului internațional și a atras atenția asupra amenințărilor rusești privind posibila utilizare a armelor nucleare, potrivit Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

De la invadarea vecinului său de către Moscova, la 24 februarie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a dat de înțeles în repetate rânduri că Rusia ar putea folosi o armă nucleară dacă ar fi amenințată.

„Am auzit amenințări implicite de a folosi arme nucleare. Așa-numita utilizare tactică a armelor nucleare este absolut inacceptabilă. Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei”, a declarat Guterres în fața celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU, în cadrul unei reuniuni care a marcat un an de la izbucnirea războiului.

Adunarea Generală urmează să adopte un proiect de rezoluție - probabil joi - care să sublinieze „necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă”, în conformitate cu Carta ONU.

Guterres a descris Carta ONU ca fiind „lipsită de ambiguitate”, citând: „Toți membrii se vor abține în relațiile lor internaționale de la amenințarea sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau independenței politice a oricărui stat”.

Ucraina și susținătorii săi speră să adâncească izolarea diplomatică a Rusiei, încercând să obțină voturi favorabile din partea a aproape trei sferturi din Adunarea Generală, pentru a egala - dacă nu chiar mai bine - sprijinul primit pentru mai multe rezoluții anul trecut.

„Poziția Națiunilor Unite este fără echivoc: Suntem angajați față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”, a declarat Guterres.

În proiectul de text, Adunarea Generală ar urma să ceară din nou Moscovei să-și retragă trupele și să solicite încetarea ostilităților. Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.