​Vladimir Putin l-a primit miercuri la Kremlin pe şeful diplomaţiei de la Beijing, Wang Yi, şi a anunţat că liderul chinez Xi Jinping va veni în Rusia, într-un moment în care relaţiile bilaterale au atins „noi frontiere”, relatează Reuters și News.ro.

Vladimir Putin susține că vrea să „denazifice” UcrainaFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Eventualele livrări de arme chineze către Rusia ar ameninţa cu o escaladare a războiul din Ucraina, care riscă să se transforme într-o confruntare între Rusia şi China, pe de o parte, şi Ucraina şi alianţa militară NATO condusă de SUA, pe de altă parte, scrie Reuters.

Documentele vamale arată că companiile de apărare deținute de statul chinez expediază deja echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj radar și piese pentru avioane de luptă către companiile de apărare deținute de guvernul rus și care au fost sancționate.

Putin i-a urat bun venit la Kremlin celui mai înalt diplomat al Chinei, Wang Yi, spunându-i că schimburile comerciale bilaterale au fost mai bune decât se aşteptau şi ar putea ajunge în curând la 200 de miliarde de dolari pe an, de la 185 de miliarde de dolari în 2022.

Ajuns marți la Moscova, Wang a declarat la rândul său în urmă cu o zi că legăturile cu Rusia sunt „solide ca piatra”.

Putin laudă din nou relația cu China

„Aşteptăm o vizită a preşedintelui Republicii Populare Chineze în Rusia, am convenit asupra acestui lucru”, i-a spus Putin lui Wang miercuri. „Totul progresează, se dezvoltă. Atingem noi frontiere”, a adăugat Putin.

Wang i-a spus lui Putin că relaţiile dintre cele două ţări au rezistat presiunii în condiţiile unei situaţii internaţionale volatile, iar crizele au oferit anumite oportunităţi.

Relaţia dintre China şi Rusia, a declarat Wang prin intermediul unui translator, nu este îndreptată împotriva vreunei terţe părţi, dar în egală măsură „nu va ceda presiunilor din partea unor terţe părţi” - o aluzie clară la adresa Statelor Unite.

„Împreună susţinem multipolaritatea şi democratizarea în relaţiile internaţionale”, i-a mai spus Wang lui Putin. „Acest lucru corespunde pe deplin timpului şi istoriei; de asemenea, corespunde intereselor majorităţii ţărilor”, a adăugat el.

Wang s-a întâlnit anterior cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi a spus că aşteaptă cu nerăbdare să încheie noi acorduri în timpul vizitei sale la Moscova, dar deocamdată nu au existat detalii despre aceste acorduri.

Atunci când Xi Jinping s-a întâlnit faţă în faţă cu Putin, chiar înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina, au încheiat un parteneriat „fără limite” care a declanşat îngrijorare în Occident.

China, un partener crucial pentru Moscova

China este cel mai mare client al petrolului Rusiei, fiind una dintre principalele surse de venituri pentru visteria de stat a Moscovei. Pentru Putin, sprijinul Chinei ca mare putere în mijlocul celei mai mari confruntări cu Occidentul de la apogeul Războiului Rece îi permite să contracareze izolarea Rusiei în Occident cu o orientare spre Asia. Pentru Xi, Rusia este acum mai dependentă decât oricând de China.

Cândva lider în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, este acum un partener junior al unei Chine renăscute, care conduce deja în multe domenii tehnologice ale secolului XXI.

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a avertizat sâmbătă pe Wang cu privire la consecinţe în cazul în care China ar oferi sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina, afirmând într-un interviu acordat după întâlnirea dintre cei doi diplomaţi că Washingtonul este îngrijorat că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Moscovei.

Beijingul a negat însă că ar fi oferit sprijin militar Rusiei. Întrebat despre problema ajutorului chinezesc, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că reprezentanţii Beijingului au abordat deja acest aspect.

„Ei au răspuns deja la această întrebare, au negat, de fapt, cu tărie. Nu este nimic de adăugat aici”, a punctat Peskov.

Noi tensiuni între SUA și Beijing

După avertismentele lui Blinken, pentru care nu a furnizat dovezi, China a declarat că Statele Unite nu sunt în măsură să aibă astfel de pretenţii.

„Indiferent de modul în care se schimbă situaţia internaţională, China a fost şi rămâne angajată, împreună cu Rusia, în eforturile de a păstra tendinţa pozitivă în dezvoltarea relaţiilor dintre două mari puteri”, i-a spus Wang lui Lavrov.

Wang a declarat că va depune eforturi pentru „consolidarea şi aprofundarea” relaţiilor dintre Moscova şi Beijing.

Xi a fost alături de Putin în timpul conflictului din Ucraina, rezistând presiunilor occidentale de a izola Moscova. Comerţul sino-rus a crescut vertiginos de la invazia din Ucraina, iar Rusia şi-a sporit exporturile de petrol către ţările asiatice, inclusiv China.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.