Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev spune că lumea se află în pragul unui conflict global dacă Washingtonul dorește ca Moscova să fie învinsă, iar Rusia se va apăra prin orice mijloace, inclusiv cu arme nucleare, scrie TASS.

Rachete nucleare balistice la o paradă militară de la MoscovaFoto: RusiaIvanov Arkady / Alamy / Alamy / Profimedia

Parlamentul rus a decis miercuri să suspende participarea Moscovei la tratatul New START, în timp ce Vladimir Putin dă vina pe SUA și Occident pentru ruperea ultimului pact nuclear rămas între Washington și Moscova, potrivit Reuters.

Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a votat miercuri pentru suspendarea participării Rusiei la tratatul New START privind armele nucleare încheiat cu Statele Unite.

Votul a avut loc după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Rusia va suspenda participarea la acest tratat. Camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, ar urma să voteze suspendarea acordului miercuri după-amiază.

„Suntem în pragul unui conflict mondial”

„Este evident pentru toate puterile că, dacă SUA vor să învingă Rusia, ne îndreptăm spre un conflict mondial. Dacă SUA vor să învingă Rusia, avem dreptul să ne apărăm cu orice armă, inclusiv de tip nuclear", a scris Medvedev miercuri pe canalul său Telegram.

Aliatul lui Putin a spus despre decizia lui Putin de a suspenda participarea la tratatul New START că „trebuia luată de mult timp, am indicat-o încă de anul trecut".

Medvedev susține că suspendarea este cauzată de războiul declarat Rusiei de către SUA și alte țări NATO și „va avea reverberații mari pentru întreaga lume și pentru Washington în special”.

„La urma urmei, raționamentul establishmentului american a fost până acum următorul: vom interveni în afacerile voastre, vom furniza cantități enorme de arme regimului de la Kiev, vom lucra pentru a învinge Rusia, vă vom limita și vă vom distruge, dar securitatea strategică este un subiect separat. Nu are legătură cu contextul general al relației dintre SUA și Rusia. Este aproape ca o vacă sacră", a scris Medvedev.

Această concluzie este „mai rău decât o crimă - este o greșeală gravă a americanilor", a mai spus fostul președinte al Rusiei. Potrivit politicianului rus, este o greșeală „născută din mania lor grandiosa", adică din sentimentul de superioritate al americanilor.

Medvedev l-a citat din nou pe Putin spunând că este imposibil să învingi Rusia pe câmpul de luptă și a precizat că „exact de aceea am suspendat New START (deocamdată)".

„Lăsați elitele americane care au pierdut contactul cu realitatea să se gândească la ceea ce au realizat. Să urmărim, de asemenea, reacția altor puteri nucleare din NATO: Franța și Marea Britanie. Forțele nucleare strategice ale acestora nu au fost de obicei incluse în lista focoaselor nucleare și a portavioanelor atunci când se pregăteau acordurile dintre Statele Unite și URSS (Rusia), dar a venit timpul să o facem", a conchis Medvedev.

Discursul lui Putin

La un an de la invazia în Ucraina, Vladimir Putin s-a adresat camerelor reunite ale Adunării Federale printr-un discurs halucinant în care a susținut că țările occidentale sunt cele care „au început conflictul”, Rusia fiind nevoită „să folosească forţa pentru a-l opri”.

El a susținut că nivelul de pregătire a forţelor nucleare este de 91%, cerând ca toate celelalte forțe ale armatei să ajungă la acest nivel de pregătire. „Avem echipamente mai bune ca în Vest, trebuie să le producem la scară largă”, a clamat președintele Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.