Forțele armate ale Rusiei au pierdut în Ucraina peste 10% din efectivele celui mai modern tanc al lor, modelul T-90M, o înregistrare video apărută recent pe rețelele de socializare confirmând distrugerea unui alt vehicul de luptă de acest tip.

Primul tanc T-90M distrus de ucraineni in luna maiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că filmarea care a fost distribuită pe platformele social media zilele trecute a fost filmată în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, în imagini putând fi văzut al 12-lea tanc T-90M care a fost distrus, avariat sau capturat de la declanșarea invaziei rusești în urmă cu aproape un an.

Site-ul independent Oryx care monitorizează pierderile suferite de ambele armate ale războiului din Ucraina prezintă un bilanț defalcat: 5 tancuri T-90M au fost distruse, 2 capturate de ucraineni, 3 avariate, 2 avariate și abandonate de tanchiștii ruși.

Se estimează că forțele armate ruse aveau în jur de 100 de astfel de tancuri în dotarea lor înainte de începerea războiului, ceea ce înseamnă că Rusia a pierdut peste 10% din efectivele celui mai modern tanc principal de luptă al său.

Înainte de apariția noii filmări pe rețelele de socializare ultima confirmare video a scoaterii din acțiune a unui tanc T-90M a fost distribuită de armata ucraineană la jumătatea lunii trecute, Ministerul Apărării de la Kiev glumind la momentul respectiv că ar trebui luată în considerare schimbarea numelui vehiculului principal de luptă.

Tancul T-90M este supranumit „Breakthrough” (străpungere/breșă). „Poate că ar trebui să se gândească la redenumirea sa în doar 'Break' (pauză/frână)?”, scria pe 16 ianuarie Ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Twitter.

Cel mai modern tanc al armatei ruse a fost distrus cu lansatoare de grenade, muniții aruncate din dronă și sisteme antitanc portabile

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare înspre sfârșitul lunii decembrie a surprins cum un tanc T-90M a fost distrus în mod spectaculos de forțele armate ucrainene cu ajutorul unor grenade aruncate din dronă.

Înregistrarea respectivă a declanșat un val de ironii pe rețelele de socializare, numeroși internauți remarcând că o o grenadă antitanc puternic explozivă RGK-3, tipul folosit pentru distrugerea tancului, costă cam 15 dolari, în timp ce costul estimat de producție al celui mai modern tanc al armatei ruse este de 5 milioane de dolari.

Armata rusă a aruncat în luptă în Ucraina tancul T-90 în luna mai, primul fiind distrus de ucraineni la doar câteva zile după ce acesta a ajuns pe front.

Ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video care arată cum militarii săi au folosit un lansator de grenade antitanc „Carl Gustaf” de fabricație suedeză pentru a distruge tancul.

Confirmarea distrugerii unui al doilea tanc T-90M de către ucraineni a venit abia pe 28 noiembrie, acesta făcând parte dintr-o coloană blindată care a fost spulberată în regiunea Harkov, cel mai probabil în timpul retragerii haotice a forțelor rusești de aici.

Ucrainenii au distrus un al treilea tanc T-90M la jumătatea lunii decembrie, lovitura fiind reușită în mod absolut remarcabil cu un lansator antitanc mobil Stugna-P.

Capturarea unui prim tanc T-90M de către trupele ucrainene a fost confirmată de fotografii distribuite de militarii Kievului pe 18 septembrie. Capturarea unui al doilea T-90M a fost confirmată de o înregistrare video distribuită de ucraineni la începutul lunii decembrie:

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.