Armata ucraineană a publicat o înregistrare video care arată că forțele sale au scos din acțiune un nou tanc T-90M, cel mai modern al armatei ruse, totodată glumind că supranumele acestuia ar trebui schimbat în ceva mai modest.

Primul tanc T-90M distrus de ucraineni in luna maiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„O înregistrare video cu armata ucraineană distrugând în regiunea Lugansk ultimul model de tanc rusesc T-90M supranumit 'Breakthrough' (străpungere/breșă). Poate că ar trebui să se gândească la redenumirea sa în doar 'Break' (pauză/frână)?”, notează pe pagina sa de Twitter ministerul ucrainean al Apărării.

Înregistrarea video a fost geolocalizată independent ca fiind filmată între localitățile Novoselivske și Kuzemivka din regiunea Lugansk, regiunea din estul Ucrainei în care forțele ruse sunt acuzate că lasă civilii fără spitale din cauza reconvertirii acestora în unele militare ca urmare a numărului mare de răniți.

O înregistrare video separată pare să fi surprins lovirea tancului T-90M de la distanță.

Toate tancurile T-90M distruse de forțele ucrainene

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii decembrie a surprins un alt tanc T-90M distrus de trupele ucrainene, acesta suferind de o detonare catastrofală a muniției de la bord după ce a fost lovit cu grenade care costă 15 dolari.

Spre comparație, producția unui astfel de tanc principal de luptă costă în jur de 5 milioane de dolari.

Armata rusă a aruncat în luptă în Ucraina tancul T-90 în luna mai, primul fiind distrus de ucraineni la doar câteva zile după ce acesta a ajuns pe front.

Ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video care arată cum militarii săi au folosit un lansator de grenade antitanc „Carl Gustaf” de fabricație suedeză pentru a distruge tancul, cel mai modern din dotarea armatei ruse.

„Mulțumim poporului și Regelui suedez pentru ajutorul lor”, nota la momentul respectiv Ministerul Apărării de la Kiev, subliniind că acest lansator a fost folosit pentru a distruge „mândria industriei ruse de tancuri”.

Confirmarea distrugerii unui al doilea tanc T-90M de către ucraineni a venit abia pe 28 noiembrie, acesta făcând parte dintr-o coloană blindată care a fost spulberată în regiunea Harkov, cel mai probabil în timpul retragerii haotice a forțelor rusești de aici.

Ucrainenii au distrus un al treilea tanc T-90M la jumătatea lunii decembrie, lovitura fiind reușită în mod absolut remarcabil cu un lansator antitanc mobil Stugna-P.

Rușii ar fi pierdut aproape 10% din efectivele celui mai modern tanc al lor

Însă acestea au fost loviturile confirmate de înregistrări video apărute pe rețelele de socializare. Oryx, cunoscutul site care monitorizează pierderile suferite de ambele părți ale războiului din Ucraina, afirmă că rușii ar fi pierdut în total 8 tancuri din acest model: 3 distruse, 3 avariate puternic (dintre care unul abandonat) și două capturate de ucraineni.

Capturarea unui prim tanc T-90M de către trupele ucrainene a fost confirmată de fotografii distribuite de militarii Kievului pe 18 septembrie.

Capturarea unui al doilea T-90M a fost confirmată de o înregistrare video distribuită de ucraineni la începutul acestei luni:

La acest bilanț se adaugă noul T-90M distrus în regiunea Lugansk.

Se estimează că forțele armate ruse aveau în jur de 100 de astfel de tancuri în dotarea lor înainte de declanșarea războiului, ceea ce înseamnă că Rusia a pierdut aproape 10% din efectivele celui mai modern tanc principal de luptă al său.

Urmărește ultimele evoluții din a 308-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.