Bratislav Živković, un cetăţean sârb, fost comandant al unei grupări paramilitare, care a fost expulzat din România în 2017 și declarat indezirabil pentru 15 ani după ce a încercat să obțină informații militare despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, a fost surprins în timp ce asista la discursul președintelui rus Vladimir Putin în primele rânduri.

Soldați ruși la discursul lui Vladimir Putin către Adunarea FederalăFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Presa din Bosnia a observat marţi că la discursul pe care Vladimir Putin l-a ţinut în faţa elitei militare şi politice din Rusia se afla, în primele rânduri, un cetăţean sârb, Bratislav Živković, fost comandant al unei grupări paramilitare, considerat criminal de război.

Presa din Bosnia a remarcat prezența lui Živković, considerat criminal de război, la discursul maraton de 2 ore al liderului de la Kremlin.

Živković este comandantul mişcării Cetnicii din Serbia, o mişcare de extremă dreapta, şi ar fi recrutat voluntari sârbi pentru războiul din Ucraina.

„Vladimir Putin s-a adresat parlamentului rus cu trei zile înainte de marcarea agresiunii împotriva Ucrainei, iar la discursul său de astăzi a fost prezent şi criminalul de război şi comandantul mişcării Cetnicii din Serbia, Bratislav Živković”, au relatat site-urile 24sata.info şi klix.ba, citate de news.ro.

Živković a luptat alături de separatiștii din Donbas

În 2018, el a fost arestat în Serbia pentru organizarea participării la conflictele armate din Ucraina.

Živkovic este investigat de Procuratura Generală din Ucraina pentru participarea sa la atacurile împotriva forţelor ucrainene din Doneţk şi Lugansk de partea separatiştilor pro-ruşi.

Ultimele informaţii despre Živković au apărut în spaţiul public în 2022, când s-a spus că acesta a fost grav rănit şi că a fost transferat la Moscova pentru tratament.

De altfel, Živković a apărut în cârje ca să asiste la discursul liderului rus şi a stat în primele rânduri. El a fost surprins în imagini ţinând în mână un telefon şi făcând fotografii.

Spion în România

Serviciul Român de Informaţii anunţa în noiembrie 2017 că un cetăţean sârb, Bratislav Živković, comandant al unei organizaţii paramilitare cu orientări naţionalist-şoviniste, Cetniciki Pokret, şi acuzat că ar fi încercat să obţină informaţii clasificate despre infrastructura şi obiectivele militare naţionale, a fost declarat indezirabil de Curtea de Apel, pentru o perioadă de 15 ani.

Potrivit SRI, în perioada 2014-2015, Bratislav Živković a participat de partea separatiştilor pro-ruşi, împreună cu alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei sale, la conflictul din Ucraina.

Bratislav Živković a fost de mai multe ori în România pentru a obţine informaţii clasificate, care privesc securitatea naţională, pe care apoi le-ar fi trimis unei organizaţii străine.

Sârbul a încercat să obţină informaţii despre infrastructura şi obiectivele militare naţionale şi ale aliaţilor din sud-estul României, cu scopul de a afecta parteneriatele strategice. Mai exact, Serviciul Român de Informaţii l-a urmărit în timp ce încerca să culegă informaţii despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.

„Toate acţiunile cetăţeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin şi un modus operandi specific activităţilor de spionaj”, preciza SRI.

Reprezentanţii Serviciului au dat asigurări că cetăţeanul sârb nu a reuşit să intre în posesia niciunui document şi niciunei informaţii clasificate. Ulterior, SRI a sesizat Ministerul Public cu privire la Zivkovic Bratislav, care l-a declarat indezirabil pe 15 ani.

Zivkovici a părăsit România în noiembrie 2017, la scurt timp după ce a fotografiat documente despre care a crezut că sunt secrete, dar care, de fapt, au fost amplasate de către SRI.