Ucrainenii au adus vineri un omagiu celor dragi căzuți la datorie și au promis că vor continua să lupte pentru victorie, în timp ce Rusia a amenințat, prin vocea lui Dmitri Medvedev, că este dispusă să meargă până la granițele Poloniei. Aliații occidentali au anunțat vineri alte sancțiuni contra Moscovei noi ajutoare pentru Ucraina, subliniind că vor fi alături de ea cât timp va fi nevoie.

Război în Ucraina - maternitate bombardata la MariupolFoto: Mstyslav Chernov / AP / Profimedia

08:47Noul material LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

  • UE a reuşit să aprobe într-un final al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Uniunea Europeană a aprobat, după agitate negocieri de ultim moment, un al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în ultimele ore ale zilei care a marcat un an de la invazia Moscovei în Ucraina, a anunţat vineri seara târziu preşedinţia suedeză a UE.
  • Reacția României la amenințările Moscovei privind Transnistria: „Inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune”
  • Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat la avertismentul de vineri al Moscovei că va „riposta" la orice „provocare" militară ucraineană în Transnistria, oficialii din Republica Moldova vorbind despre o provocare, scrie deschide.md.
  • Rusia și-a dublat numărul de nave în Marea Neagră / Posibile atacuri cu rachete. Armata ucraineană a declarat că Rusia și-a dublat vineri numărul de nave aflate în serviciu activ în Marea Neagră și a prezis că aceasta ar putea fi o pregătire pentru mai multe atacuri cu rachete, potrivit Reuters.
  • Zelenski respinge ideea de a negocia cu Putin: „Nu accept”. Președintele Volodimir Zelenski a fost întrebat vineri de un reporter dacă s-ar alătura unor negocieri mediate de Turcia în cazul în care și președintele rus Vladimir Putin s-ar așeza la masa discuțiilor, iar liderul de la Kiev a răspuns categoric: „Nu accept”.
  • Zelenski spune că are în plan o întâlnire cu Xi Jinping. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că plănuiește o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping, un apropiat al lui Vladimir Putin, după ce Beijingul a propus o soluționare a conflictului cu Moscova.
  • Erdogan face apel la o „pace corectă” într-o convorbire telefonică cu Putin. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o „pace echitabilă” în Ucraina într-o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, a anunțat vineri președinția turcă, potrivit AFP.
  • Manifestații în toată Europa pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina: de la București la Londra.
  • Canada va trimite mai multe tancuri Leopard 2 în Ucraina, anunță premierul Trudeau. Canada va impune noi sancțiuni legate de Rusia și va trimite încă patru tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat premierul Justin Trudeau, citat de Reuters.
  • Luptătorii voluntari de pe frontul din Ucraina își amintesc momentul în care viața li s-a schimbat în urmă cu un an
  • „Una dintre cele mai importante acţiuni de sancţionare de până acum” - SUA anunţă sancţiuni împotriva a zeci de oficiali şi propagandişti ruşi, printre care prezentatoarea tv Olga Skabeeva / Pe listă sunt şi companii din domeniul nuclear şi minier

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 366, LIVETEXT:

01:30Ce spune Zelenski despre acuzele Rusiei în legătură cu Transnistria

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins vineri acuzele Moscovei potrivit cărora armata Kievului ar pregăti o operaţiune în Transnistria şi a spus că, spre deosebire de Rusia, Ucraina respectă „suveranitatea și integritatea teritorială” a ţării vecine, iar autorităţile Republicii Moldova ştiu asta.

01:16Rusia și-a dublat numărul de nave în Marea Neagră / Posibile atacuri cu rachete

Armata ucraineană a declarat că Rusia și-a dublat vineri numărul de nave aflate în serviciu activ în Marea Neagră și a prezis că aceasta ar putea fi o pregătire pentru mai multe atacuri cu rachete, potrivit Reuters.

00:55 UE a reuşit să aprobe într-un final al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a aprobat, după agitate negocieri de ultim moment, un al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în ultimele ore ale zilei care a marcat un an de la invazia Moscovei în Ucraina, a anunţat vineri seara târziu preşedinţia suedeză a UE.

00:18 Uniunea Europeană vrea să înăsprească controalele, pentru a împiedica intrarea spionilor ruşi

23:56 Banca Mondială oferă un ajutor suplimentar Ucrainei de 2,5 miliarde de dolari

23:38 Preşedintele brazilian Lula da Silva vrea să fie mediator în conflictul ruso-ucrainean

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, şi-a reafirmat vineri intenţia de a forma un grup de ţări care să lucreze la negocieri de pace între Rusia şi Ucraina: „Este urgent ca un grup de ţări care nu sunt implicate în conflict să-şi asume responsabilitatea de a restabili pacea”.

23:15 Zelenski spune că are în plan o întâlnire cu Xi Jinping

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că plănuiește o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping, un apropiat al lui Vladimir Putin, după ce Beijingul a propus o soluționare a conflictului cu Moscova.

22:59Manifestații în toată Europa pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina: de la București la Londra

22:40 Turnul Eiffel din Paris a fost iluminat în culorile albastru și galben - culorile steagului Ucrainei - în semn de solidaritate față de această țară ce marchează împlinirea unui an de la invazia rusă.

Zelenski spune că nu va negocia cu Putin

22:13Zelenski respinge ideea de a negocia cu Putin: „Nu accept”

Președintele Volodimir Zelenski a fost întrebat vineri de un reporter dacă s-ar alătura unor negocieri mediate de Turcia în cazul în care și președintele rus Vladimir Putin s-ar așeza la masa discuțiilor, iar liderul de la Kiev a răspuns categoric: „Nu accept”.

21:57 Canada va trimite mai multe tancuri Leopard 2 în Ucraina, anunță premierul Trudeau

Canada va impune noi sancțiuni legate de Rusia și va trimite încă patru tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat premierul Justin Trudeau, citat de Reuters.

Noile sancțiuni vor viza 129 de persoane și 63 de entități, inclusiv vicepremieri ruși și alți oficiali, a declarat Trudeau reporterilor la Toronto.

21:25Erdogan face apel la o „pace corectă” într-o convorbire telefonică cu Putin

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o „pace echitabilă” în Ucraina într-o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, a anunțat vineri președinția turcă, potrivit AFP.

21:00 Lumea din afara Europei vrea pace, spune ministrul de externe al Ungariei

„Starea psihotică de război” nu este prea populară în rândul celor mai multe ţări din afara Europei, a declarat vineri la New York ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, adăugând că o parte semnificativă a lumii a fost afectată negativ de războiul din Ucraina şi doreşte pacea.

Reacția României la amenințările Moscovei privind Transnistria

20:44Miting la Paris pentru a onora rezistența "eroică" a poporului ucrainean

Sute de persoane s-au adunat vineri seară la Paris pentru a aduce un omagiu rezistenței "eroice" a poporului ucrainean și pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, la un an de la invadarea țării de către Rusia, potrivit AFP.

În mulțimea adunată în Place de la République, în centrul capitalei franceze, mai multe persoane s-au înfășurat într-un steag ucrainean la mitingul care a adus, de asemenea, un omagiu victimelor conflictului.

20:35Reacția României la amenințările Moscovei privind Transnistria: „Inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune”

20:26Banca rusă, vizată de sancțiuni, a obținut licența în Emirate: „Studiem opțiuni”

Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite a declarat vineri că studiază "posibilele opțiuni" în ceea ce privește o bancă rusă vizată de noua rundă de sancțiuni americane, după ce aceasta a obținut o licență în bogata țară din Golf, potrivit Reuters.

19:50 Polonia anunţă încă 60 de tancuri pentru Ucraina şi poate primi 2.500 de soldaţi ucraineni răniţi

19:31Luptătorii voluntari de pe frontul din Ucraina își amintesc momentul în care viața li s-a schimbat în urmă cu un an

Iuri, un comandant de artilerie ucrainean aflat pe linia frontului în apropierea câmpului de luptă cheie de la Bahmut, se bucura de viața de pensionar în Estonia când a izbucnit războiul în țara sa natală. La puțin peste două săptămâni mai târziu, el s-a întors, luptând împotriva rușilor, scrie Reuters.

Chișinăul, după avertismentul Moscovei: „Declarații provocatoare”

19:00SUA impun taxe vamale de 200% pentru aluminiul importat din Rusia

18:30„Una dintre cele mai importante acţiuni de sancţionare de până acum” - SUA anunţă sancţiuni împotriva a zeci de oficiali şi propagandişti ruşi, printre care prezentatoarea tv Olga Skabeeva / Pe listă sunt şi companii din domeniul nuclear şi minier

18:12Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat la avertismentul de vineri al Moscovei că va „riposta" la orice „provocare" militară ucraineană în Transnistria, oficialii din Republica Moldova vorbind despre o provocare, scrie deschide.md.

17:55 Varșovia spune că noile sancțiuni ale UE împotriva Moscovei sunt „prea moi, prea slabe”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat vineri că ultimul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei este „prea moale, prea slab”, în timpul vizitei sale la Kiev, cu ocazia aniversării invaziei Moscovei în Ucraina, potrivit AFP.

17:45 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține la această oră o conferință de presă televizată, pentru a marca un an de la declanșarea invaziei ruse asupra țării sale.

17:40 Propunerea Chinei privind Ucraina „nu este un plan de pace”, spune Borrell

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat vineri că propunerea Chinei de soluționare a războiului din Ucraina este „interesantă”, dar nu este un plan cu drepturi depline care să ducă la pace, potrivit AFP.

Primul soldat ucrainean care ar fi fost ucis în războiul declanșat de Putin

17:20 Suedia anunță că va trimite și ea tancuri Leopard 2 Ucrainei

Suedia se alătură țărilor care vor trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a anunțat vineri premierul suedez Ulf Kristersson, într-o postare pe Twitter. Potrivit mesajului, pachetul militar suedez pentru Kiev va include totodată și alte componente de apărare aeriană.

17:02 Patru elemente cheie pentru a înțelege ajutorul SUA pentru Ucraina

Ucrainenii au adus vineri un omagiu celor dragi căzuți la datorie și au promis că vor continua să lupte pentru victorie, în timp ce Rusia a amenințat, prin vocea lui Dmitri Medvedev, că este dispusă să meargă până la granițele Poloniei. Aliații occidentali au anunțat vineri alte sancțiuni contra Moscovei noi ajutoare pentru Ucraina, subliniind că vor fi alături de ea cât timp va fi nevoie.

16:27SUA vor acorda un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru securitatea energetică a Republicii Moldova

16:02Denis Tkaci a fost primul soldat ucrainean care ar fi fost ucis în războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu un an, povestea sa fiind amintită de către soția lui, cea care i-a spălat trupul sfârtecat de gloanțe înainte să-l îngroape în costumul de mire.

UE lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor rusești

15:56 China este dispusă să colaboreze cu Belarus pentru a consolida încrederea politică reciprocă, i-a spus vineri ministrul de externe Qin Gang omologului său belarus Serghei Aleinik, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

China va continua să sprijine eforturile Belarusului de a se opune forțelor externe care interferează în afacerile sale interne, a declarat Qin într-o convorbire telefonică cu Aleinik. (Reuters)

15:51UE lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor rusești sechestrate - comisar european

15:47Activiști germani au lăsat un tanc distrus și ruginit în fața ambasadei Rusiei: „Ucraina va fi Stalingradul lui Putin”

Activiștii germani care protestează împotriva invaziei Rusiei în Ucraina au parcat vineri un tanc distrus și ruginit chiar în fața ambasadei Rusiei din Berlin, aducând o bucată din câmpul de luptă în centrul capitalei germane, potrivit AFP.

15:44 Suedia va trimite până la 10 tancuri Leopard și sisteme antiaeriene HAWK în Ucraina, au declarat vineri premierul Ulf Kristersson și ministrul apărării Pal Jonson.

15:38 Rubla rusă a coborât vineri la minimul ultimelor 10 luni, afectată de perspectiva de noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Rubla s-a depreciat dincolo de nivelul de 76 de unități pentru un dolar, iar la ora 13:17 GMT (15:17 în România) era pe minus cu 1,4%, la 76,08 ruble pentru un dolar american. De asemenea, se depreciase cu 1,2% față de euro, până la 80,33. (Reuters)

Moscova amenință că va riposta la orice „provocare” în Transnistria

15:30 Joe Biden a subliniat, într-un mesaj pe Twitter, că Rusia nu va învinge „niciodată” în Ucraina.

„Voi repeta astăzi ceea ce am spus acum un an, când Rusia a invadat Ucraina. Un dictator hotărât să refacă un imperiu nu va distruge niciodată dragostea de libertate a oamenilor. Brutalitatea nu va măcina niciodată voința celor liberi. Iar Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. Niciodată”, a spus președintele SUA.

15:18Cum amenință Moscova că va riposta la orice „provocare” în Transnistria: „Va fi considerată un atac împotriva Rusiei" / Reacția autorităților de la Chișinău și de la Kiev

15:17Sistemul de încălzire din orașul Herson a fost avariat din cauza bombardamentelor rusești, iar locuitorii au rămas fără căldură pentru câteva zile, a anunțat vineri administrația militară a regiunii Herson, conform CNN.

„Ca urmare a bombardamentelor din 23 februarie, sistemul de încălzire din Herson a fost deteriorat. Furnizarea de căldură în oraș a fost întreruptă (...) Lucrările de reparație sunt în desfășurare, iar furnizarea de căldură ar putea fi reluată pe 26 februarie", a transmis administrația regională pe Telegram.

15:05„Nimeni nu va mai ataca libertatea dacă știe că lumea liberă este suficient de hotărâtă să apere libertatea. Nimeni nu va repeta data de 24 februarie a anului trecut dacă știe că nu a mai rămas niciun ocupant pe întreg teritoriul Ucrainei”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vineri, într-un mesaj transmis prin videoconferință la un eveniment comemorativ la Berlin, la un an de la invazia Rusiei.

Rusia negociază cu un producător chinez de drone - presă

14:51Rusia poartă discuții cu un producător chinez de drone, dorind să comande 100 de aeronave fără pilot până în luna aprilie, scrie săptămânalul Der Spiegel.

14:49 Rusia a fost suspendată din Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI), a anunțat vineri organizația de combatere a spălării banilor, reproșând Moscovei „încălcarea evidentă" a „principiilor fundamentale" ale GAFI.

„Acțiunile inacceptabile ale Federației Ruse contravin principiilor fundamentale ale Gafi care vizează promovarea securității și integrității sistemului financiar", a afirmat Gafi într-un comunicat, reînnoindu-și „sprijinul pentru poporul ucrainean". (AFP)

14:37 Guvernul german a primit cu prudență planul în 12 puncte prezentat de China pentru o încetare a focului în Ucraina, dar a spus că lipsesc elemente importante, cum ar fi retragerea trupelor rusești, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului german.

„Este important ca Beijingul să discute acum aceste idei direct cu Ucraina, deoarece aceasta este singura modalitate de a găsi o soluție echilibrată care să țină cont de interesele legitime ale Ucrainei", a spus purtătorul de cuvânt.

14:14 Ministerul rus de Externe a transmis vineri că orice acțiune care amenință „forțele sale de menținere a păcii” din Transnistria va fi considerată un atac direct la adresa Rusiei:

„Orice acțiune care amenință securitatea lor va fi considerată, conform dreptului internațional, ca un atac asupra Federației Ruse".

Noua declarație vine după ce, joi, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea transnistreană după o operațiune sub steag fals, afirmație care a fost respinsă de guvernul moldovean. (Reuters)

14:04Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat vineri un mesaj puternic de solidaritate cu poporul ucrainean, în contextul marcării unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, asigurând poporul ucrainean că este alături de el în lupta sa „pentru o viaţă liberă şi demnă”.

Ce pierderi au avut Rusia și Ucraina pe front

13:47 Un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski a spus vineri că orice plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina trebuie să implice retragerea trupelor rusești la granițele Ucrainei din 1991.

Mihailo Podoliak a făcut aceste declarații după ce China a prezentat un plan în 12 puncte pentru o încetare a focului în Ucraina.

Orice „plan de pace" doar cu încetarea focului și, ca urmare, cu o nouă linie de demarcație și continuarea ocupării teritoriului ucrainean nu este despre pace, ci despre înghețarea războiului, o înfrângere ucraineană, (și următoarele) etape ale genocidului Rusiei. Poziția Ucrainei este cunoscută - retragerea trupelor rusești la granițele din 1991", a scris el pe Twitter.

13:32Un an de război: Cât de mult au pierdut Rusia și Ucraina pe front? Bilanțul ambelor armate: tancuri, blindate, aeronave, drone și militari / Ce arată datele confirmate independent.

13:26 Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că forțele sale au ucis până la 240 de soldați ucraineni de-a lungul liniei frontului din regiunea Donețk.

„Forțele armate ale Federației Ruse continuă să desfășoare operațiunea militară specială. În direcția Donețk, unitățile Grupului de forțe sudice au exercitat un atac cuprinzător asupra acumulărilor de efective și echipamente ale inamicului de-a lungul întregii linii de contact."", a transmis ministerul apărării.

13:24Premierul Mateusz Morawiecki a mers la Kiev cu tancuri Leopard 2 / Ucraina a primit primul lot de tancuri occidentale

SUA anunță noi sancțiuni și un alt pachet de ajutor pentru Kiev

13:14Nou val de sancțiuni SUA: Ce au anunțat americanii la un an de la declanșarea invaziei

13:00Serviciile de informații din România ar trebui să urmărească cu atenție acțiunile Rusiei pe teritoriul țării, a declarat, într-un interviu pentru Digi 24, Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei. El susține că Rusia finanțează mișcările extremiste din Europa și că printre metodele sale de acțiune ar putea fi chiar și asasinatele politice în țările pe care dorește să le destabilizeze.

12:57 „Elefantul din cameră”: Secretarul de stat al american Antony Blinken va merge săptămâna viitoare în vizită în mai multe țări aliate sau apropiate de Rusia într-un turneu oficial menit să contrabalanseze influența Moscovei.

12:45 SUA au anunțat un pachet suplimentar de asistență în domeniul securității pentru Ucraina. Administrația Biden a precizat că acesta va include drone aeriene, echipamente de combatere a dronelor aeriene și echipamente de războiul electronic.

Într-un comunicat se precizează se precizează că „pachetul include, de asemenea, o cantitate mare de muniție pentru sistemele de artilerie de 155 mm și pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), care s-au dovedit atât de eficiente pe câmpul de luptă, precum și echipamente de deminare și echipamente de sprijin pentru comunicații securizate."

Soluția britanică pentru ca Ucraina să primească avioane

12:24 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat vineri în mod rezervat la apropunerea Chinei de încetare a focului în Ucraina:

„China nu are prea multă credibilitate pentru că nu a fost capabilă să condamne invazia ilegală a Ucrainei", a declarat el la Tallinn, adăugând că Beijingul a semnat un acord cu Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus și ea că Beijingul nu a prezentat un plan de pace, ci câteva principii:

„Trebuie să le vedem într-un context specific, iar acesta este contextul în care China a luat deja partea cuiva, semnând, de exemplu, pentru o prietenie nelimitată chiar înainte de invazie. Așa că vom analiza principiile, desigur, dar le vom analiza pe fundalul faptului că China a luat partea cuiva". (Reuters)

12:04 Statele Unite intenționează să anunțe vineri un ajutor de 250 de milioane de dolari pentru a întări infrastructura energetică a Ucrainei în fața atacurilor rusești și un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, în parte pentru a ajuta Chișinăul să scape de dependența energetică de Rusia.

Ajutorul, detaliat în proiecte văzute de Reuters, ar urma să fie anunțat de administratorul Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională, Samantha Power, vineri la un an de la declanșarea invaziei rusești.

11:56Marea Britanie nu vrea să dea Ucrainei din avioanele sale de luptă. Are însă o altă soluție viabilă

Nouă zi cu pierderi mari pentru armata lui Putin

11:21 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a mers vineri la Kiev în semn de susținere a Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

Morawiecki și premierul ucrainean au depus flori la Zidul de comemorare a celor care au murit pentru Ucraina, a precizat Cancelaria premierului polonez.

11:06 Rusia trebuie să piardă războiul din Ucraina, astfel încât să nu mai încerce să cucerească teritorii pe care le controla cândva, a declarat vineri Zelenski, într-o intervenție video la o conferință din Lituania.

„Revanșismul rusesc trebuie să uite pentru totdeauna de Kiev și Vilnius, de Chișinău și Varșovia, de frații noștri din Letonia și Estonia, din Georgia și din orice altă țară care este acum amenințată", a adăugat el.

11:00 Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 970 de soldați, 13 tancuri, 11 piese de artilerie, 7 blindate de luptă ale infanteriei, 9 diferite vehicule, 3 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 1 echipament special și 4 drone:

Medvedev susține că Rusia va merge până la granițele Poloniei

10:37 Un an de război în Ucraina. Ce spunea Kremlinul cu doar câteva zile înainte de declanșarea invaziei: „Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni” - VIDEO

10:24 Dmitri Medvedev amenință: Rusia va merge până la granițele Poloniei, dacă e nevoie / Noi afirmații halucinante făcute de Medvedev

10:03 Marea Britanie este încrezătoare că Bejingul dorește rezolvarea conflictului din Ucraina, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

„Dacă va aproviziona în mod efectiv singura națiune care a încălcat dreptul internațional privind suveranitatea Ucrainei și a provocat crime de război, China nu va ajuta pacea", a declarat Wallace vineri pentru Sky News, întrebat despre speculațiile potrivit cărora China ar putea furniza arme Rusiei.

„Dar sunt, de asemenea, încrezător că Beijingul spune destul de clar că vrea ca acest (război) să înceteze", a adăugat el.

09:53Viktor Orban, despre tărăgănarea aderării Finlandei și Suediei la NATO: „Unii nu sunt foarte entuziaști”

Scholz: Vom sprijini Ucraina cât va fi nevoie

09:25 Pe parcursul ultimului an, Putin „a întâlnit curajul Ucrainei și voința de fier a națiunilor de pretutindeni”, afirmă Joe Biden, într-un mesaj postat vineri, la un an de la declanșarea războiului Rusiei în Ucraina.

Liderul de la Casa Albă mai spune că NATO, despre care Putin credea că „se va fractura și diviza” este „mai puternică și mai unită decât oricând”.

09:22 Marea Britanie a marcat un an de la invadarea Ucrainei prin emiterea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interdicții de export pentru toate produsele pe care aceasta le folosește pe câmpul de luptă.

Ministerul de Externe a precizat vineri că sancțiunile și măsurile comerciale coordonate la nivel internațional vor viza piese de aeronave, echipamente radio și componente electronice.

De asemenea, vor fi vizați mai mulți directori ruși, inclusiv cei de la centrala nucleară Rosatom și alții care lucrează la companii de apărare și la bănci rusești.

09:11Germania va sprijini Ucraina „atât de puternic și atât timp cât va fi necesar", a declarat joi cancelarul Olaf Scholz.

„Ceea ce ne impresionează pe toți foarte mult - este hotărârea și curajul ucrainenilor, modul în care își apără libertatea. Germania îi sprijină în acest sens - atât de puternic și atât timp cât este necesar", a declarat Scholz într-un mesaj video.

Ajutorul german acordat Ucrainei, atât financiar și umanitar, cât și militar, a totalizat până acum peste 14 miliarde de euro, a adăugat cancelarul.

Rusia și-a schimbat iar abordarea militară

08:54Trupele Wagner au preluat controlul total asupra satului ucrainean Berkhivka, la nord-vest de Bahmut, a afirmat vineri fondatorul grupării de mercernari, Evgheni Prigojin, potrivit Reuters.

08:38Rusia și-a schimbat iar abordarea în Ucraina. Care pare să fie acum scopul campaniei sale militare

08:18SUA anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina: „Oferim ceea ce este necesar”

08:08Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, i-a acuzat vineri pe oficialii ruși prezenți la reuniunea liderilor financiari din cadrul G20 că sunt „complici" la atrocitățile comise în invazia Rusiei în Ucraina.

În declarațiile făcute la o sesiune de deschidere a reuniunii, Yellen a cerut omologilor din G20 să „își dubleze eforturile pentru a sprijini Ucraina și a restricționa capacitatea Rusiei de a purta un război".

„Îi îndemn pe oficialii ruși prezenți aici la G20 să înțeleagă că activitatea lor continuă în slujba Kremlinului îi face complici la atrocitățile lui Putin. Ei poartă responsabilitatea pentru viețile și mijloacele de trai care sunt distruse în Ucraina și pentru răul cauzat la nivel global", a spus Yellen.

Zelenski: „Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”

07:56Mesajul postat vineri dimineață de Zelenski pe conturile sale de Telegram și Twitter:

„Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci un steag albastru și galben. Nu fugind, ci luptând. Înfruntând inamicul. Rezistență și luptă. A fost un an de durere, tristețe, credință și unitate. Iar acesta este un an al invincibilității noastre. Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!"

06:54China și-a prezentat poziția „cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene": „Armele nucleare nu trebuie folosite”

02:22Ucraina a acumulat trupe și echipament militar la granița cu Transnistria, acuză Moscova. „Este o amenințare directă pentru contingentul rus”

01:09Zelenski: Situația militară din sudul Ucrainei, destul de periculoasă pe alocuri

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente:

---------------