Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o "pace echitabilă" în Ucraina într-o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, a anunțat vineri președinția turcă, potrivit AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

"Președintele Erdogan a subliniat necesitatea de a se ajunge la o pace echitabilă pentru a evita noi pierderi de vieți omenești și distrugeri", se arată în scurta declarație, iar liderul turc a pledat, de asemenea, pentru relansarea Acordului de la Istanbul privind grâul dintre cele două țări beligerante.

"Ankara este pregătită să ofere orice fel de sprijin în acest sens", a precizat președinția turcă.

În iulie anul trecut, Turcia a jucat un rol-cheie în încheierea, sub egida ONU, a unui acord cu Kievul și Moscova care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră și Bosfor.

Kremlinul s-a referit într-un comunicat la un "schimb de opinii cu privire la situația din Ucraina" și la discuții privind acordul privind exportul de cereale, fără a menționa cererile lui Erdogan.

De la începutul conflictului din Ucraina, Recep Tayyip Erdogan a realizat un număr de echilibru între Kiev și Moscova.

Turcia a reușit deja să reunească pe teritoriul său reprezentanți ruși și ucraineni.

În septembrie anul trecut, Recep Tayyip Erdogan a oferit, de asemenea, medierea Moscovei pentru a ajuta la rezolvarea crizei legate de centrala nucleară ucraineană din Zaporojie.

În timp ce Ankara furnizează Kievului drone militare, guvernul turc a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Iar președintele Erdogan s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin, în timp ce a discutat în mod regulat și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În timpul conversației telefonice, liderul i-a mulțumit, de asemenea, lui Putin pentru ajutorul și "solidaritatea" Rusiei în timpul cutremurului violent care a devastat sudul Turciei și nordul Siriei la 6 februarie, provocând moartea a peste 47.000 de persoane în ambele țări.

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.