Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că sunt necesare mai multe discuții între grupurile parlamentare înainte de ratificarea de către Ungaria a aderării Finlandei și Suediei la NATO, pe care parlamentarii vor începe să o dezbată miercurea viitoare, transmite Reuters.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

Vorbind la postul public de radio, Orban a spus că le-a cerut parlamentarilor din partidul său Fidesz să susțină candidatura lor, adăugând însă că unii deputați nu sunt „foarte entuziaști" în legătură cu extinderea și au cerut discuții suplimentare pe această temă.

Orban a adăugat că, în cele din urmă, ar trebui să se spună clar că Ungaria susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar a precizat că ar trebui să fie auzite și îngrijorările Turciei cu privire la intrarea Suediei, deoarece, în caz contrar, efortul de extindere ar putea eșua.

„În ceea ce privește Turcia, ei sunt, de asemenea, aliații noștri și, prin urmare, trebuie să îi ascultăm și pe ei", a spus Orban.

Turcia afirmă că Suedia a adăpostit ceea ce Ankara numește membri ai unor grupări teroriste.

Turcia a indicat recent că va aproba doar aderarea Finlandei la NATO, în timp ce Ungaria spune că aceasta a fost întârziată de o avalanșă de acte legislative necesare pentru a debloca fonduri UE.

„Trebuie să acordăm atenție Turciei, altfel, în final, întregul proces va stagna. Dacă nu există o soluție la problema Turciei, atunci extinderea ar putea eșua", a mai spus Orban.