Iuri, un comandant de artilerie ucrainean aflat pe linia frontului în apropierea câmpului de luptă cheie de la Bahmut, se bucura de viața de pensionar în Estonia când a izbucnit războiul în țara sa natală. La puțin peste două săptămâni mai târziu, el s-a întors, luptând împotriva rușilor, scrie Reuters.

Soldatii ucraineni trag cu un tun de artilerie în regiunea DonbasFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

El și mii de alți voluntari sunt departe de casă, în timp ce Ucraina marchează împlinirea unui an de la invazia Rusiei. Războiul este noua normalitate pentru bărbatul în vârstă de 52 de ani, a cărui unitate trăgea vineri cu tunurile la aproximativ 3 km de front.

„Pe 24 februarie (2022), am fost în (capitala estoniană) Tallinn, pentru că aceasta este ziua independenței Estoniei", a declarat el pentru Reuters.

„Am ieșit să sărbătoresc și am văzut soldați purtând panglici albastre și galbene”, a adăugat el, referindu-se la culorile drapelului ucrainean.

„Am aflat că începuse războiul. Așa că, pe 12 martie, peste două săptămâni, eram deja în Ucraina pentru a-mi apăra țara”, a adăugat el.

Purtând un camuflaj alb pentru a se confunda cu peisajul înzăpezit, el și ceilalți din unitatea sa sunt aproape de una dintre cele mai fierbinți bătălii ale războiului.

De luni de zile, ambele tabere s-au angajat în confruntări violente în Bahmut și în jurul acestuia, în estul Ucrainei, iar pierderile de ambele părți au fost grele.

„Cea mai gravă experiență pentru mine a fost acum aproximativ două săptămâni”, a declarat Iuri, care era vizibil afectat în timp ce vorbea. „Petro Sahadiuk din divizia mea a fost ucis. Ar fi împlinit 39 de ani alaltăieri. Și a fost ucis”.

Ivan, un operator radio în vârstă de 31 de ani din regiunea Liov, în vestul Ucrainei, s-a întors de urgență din Polonia, unde lucrase într-o fabrică, în februarie anul trecut.

„Când a început războiul, mi-am luat lucrurile și m-am întors să mă înrolez cât de repede am putut pentru a-mi apăra patria”, a spus el într-un buncăr murdar, unde soldații au aprins o sobă pe lemn pentru a se încălzi într-o zi rece de iarnă.

„Am luptat pentru Bahmut timp de aproximativ o lună ... Nu ne dăm bătuți, vom fi aici atât timp cât va fi nevoie, atât timp cât vom putea.", spune el.

Pe un zid de cărămidă deasupra solului, luptătorii au zgâriat cuvântul "LOVE" (IUBIRE) pe un zid de ciment, împreună cu o înjurătură la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

În același buncăr, Pavlo, în vârstă de 26 de ani, comandantul unui batalion de artilerie, se află în zona Bahmut de aproximativ o lună. Militar profesionist, el și ceilalți nu aveau planuri speciale pentru ziua de 24 februarie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut un program încărcat de evenimente la Kiev pe parcursul zilei, în timp ce aliații din întreaga lume și-au exprimat solidaritatea cu națiunea sa.

„Noi nu marcăm această zi”, a declarat Pavlo. „Este o dată tristă pentru întreaga țară. Luptăm, facem ceea ce trebuie să facem. Asta e tot.”, spune militarul.

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.