Anunțul Ministerului rus al Apărării despre eventuale provocări ale Ucrainei în Transnistria reprezintă mai degrabă un element de operaţiune psihologică decât intenţii reale, a comentat joi Valeriu Mija, secretar de stat din Ministerul Apărării de la Chişinău.

Primăria din Tiraspol, TransnistriaFoto: DreamsTime

Oficialul a atras însă atenţia că autorităţile statului moldovean trebuie să monitorizeze atent situaţia şi să fie vigilente.

„Populaţia trebuie să conştientizeze că în Ucraina nu se desfăşoară numai un război clasic. Un element al acestui război sunt operaţiunile psihologice. Instituţiile statului trebuie să fie vigilente, să monitorizeze acest subiect”, a declarat la Radio Moldova Valeriu Mija, secretar de stat al Ministerului Apărării, citat de news.ro.

El a atras însă atenţia că, deşi Federaţia Rusă obişnuieşte să facă astfel de declaraţii destul de des, este pentru prima dată când o astfel de avertizare vine din partea Ministerului rus al Apărării.

„Din punct de vedere sistemic, noi monitorizăm să vedem efectul şi cât este de adevărată intenţia şi capabilităţile. Evident, că nu trebuie să le ignorăm, dar noi nu trebuie să fim naivi, să le privim ca nişte elemente romantice. De aceea noi suntem vigilenţi şi în stare de anumite acţiuni în caz că se va întâmpla. Dar la moment, reprezentaţii Ministerului Apărării consideră că este mai mult un element de operaţiune psihologică decât intenţii reale. Totodată, noi monitorizăm cu atenţie”, a subliniat secretarul de stat.

Rusia acuză Ucraina că vrea să invadeze Transnistria

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi dimineaţă că are informaţii conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în Transnistria şi ar pune la cale o operaţiune sub steag fals, în care ar invada regiunea separatistă purtând uniforme ale armatei ruse.

În replică, autorităţile de la Chişinău au transmis că nu confirmă această informaţie şi au făcut un apel la calm.

Comunicatul de la Moscova a fost emis în ziua în care preşedinta Maia Sandu a făcut o vizită oficială la Bucureşti.

Ea s-a întâlnit marţi, la Varşovia, cu preşedintele american Joe Biden, care „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Varşovia că România va sprijini Republica Moldova cu orice este necesar, „în orice scenariu”. (Sursă foto Dreamstime)

Urmărește ultimele evoluții din a 365-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.