Cu o zi înainte de împlinirea unui an de război, ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă Transnistria după o operațiune sub steag fals, a relatat agenția de presă RIA Novosti, citată de Reuters.

TransnistriaFoto: Dreamstime.com

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina plănuiește să organizeze un atac al forțelor pretins rusești din Transnistria ca pretext pentru invazie, potrivit RIA.

Și agenția de știri TASS scrie că Ucraina vrea să invadeze Transnistria „în viitorul apropiat”, la care vor participa și membrii ai regimentului Azov.

„Potrivit informațiilor disponibile, regimul de la Kiev pregătește în viitorul apropiat o provocare armată împotriva Republicii Moldovenești Nistrene, care va fi efectuată de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formațiunii naționaliste Azov (recunoscută ca organizație teroristă în Rusia și interzisă - comentează TASS)", a precizat ministerul rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărăii susține că ucrainenii vor să dea vina pe Moscova pentru conflict iar „sabotorii ucraineni implicați în invazia înscenată vor fi deghizați în uniforme de militari ai Forțelor Armate ale Federației Ruse".

Occidentul a instruit guvernul de la Chișinău să oprească orice interacțiune cu administrația transnistreană susținută de Moscova, a declarat ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin, scrie agenția de știri TASS.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a acuzat Moscova la începutul acestei luni că plănuiește o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul și a atrage Transnistria în războiul său.

Regiunea majoritar vorbitoare de limbă rusă s-a desprins din Moldova sovietică de atunci în 1990. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, separatiștii pro-ruși au purtat un război sângeros cu forțele guvernamentale moldovenești.

Repuiblica Moldova e pregătită pentru „întreg spectrul de ameninţări”

Cu o zi înainte de afirmațiile Rusiei, ministrul de externe Nicu Popescu spunea într-un interviu pentru Reuters că Republica Moldova este pregătită pentru ”întreg spectrul de ameninţări”, în contextul temerilor că Rusia şi-ar putea infensifica tentativele de a destabiliza mica ţară deja afectată de războiul din Ucraina vecină, scrie Agerpres.

Tensiunile dintre Rusia şi Republica Moldova au crescut în ultimele luni după ce rachete ruseşti îndreptate spre Ucraina au intrat în spaţiul aerian moldovean, iar autorităţile de la Chişinău au acuzat Kremlinul că alimentează protestele antiguvernamentale, fapt pe care acesta îl neagă.

Într-un interviu telefonic pentru Reuters, Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, a spus că Chişinăul este pregătit, mulţumită parţial sprijinului din partea partenerilor internaţionali.

„Instituţiile noastre au plănuit răspunsuri pentru întreg spectrul de ameninţări. Bineînţeles, avem mijloace limitate, dar nu suntem singuri”, a spus el.

Nicu Popescu susţine însă că succesul Ucrainei în respingerea forţelor ruseşti a diminuat această posibilitate. ”Nu credem că Moldova este în poziţia de a fi ameninţată militar atâta vreme cât Ucraina rezistă şi menţine linia frontului departe de noi”, a spus el.

Rusia a negat anul trecut că vrea să intervină în Republica Moldova după ce autorităţile din Transnistria au afirmat că au fost vizate de o serie de atacuri. (Sursă foto Dreamstime)

Urmărește ultimele evoluții din a 365-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.