Republica Moldova respinge acuzațiile Ministerului rus al Apărării conform cărora Ucraina ar plănui să invadeze regiunea separatistă Transnistria după o operațiune sub steag fals. „Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova”, a transmis Guvernul de la Chișinău.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia
  • „Autoritățile de stat nu confirmă informația diseminată în această dimineață de Ministerul rus al apărării.
  • Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.
  • Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și, în caz de pericol față de țară, vor informa publicul fără nicio întârziere”, se arată într-un mesaj al Guvernului de la Chișinău publicat joi pe canalul său oficial de Telegram, potrivit CNN.

Rusia susține că „regimul de la Kiev pregătește în viitorul apropiat o provocare armată împotriva Republicii Moldovenești Nistrene”

Cu o zi înainte de împlinirea unui an de război, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă Transnistria după o operațiune sub steag fals, a relatat agenția de presă RIA Novosti, citată de Reuters.

Și agenția de știri TASS a scris că Ucraina vrea să invadeze Transnistria „în viitorul apropiat”, la care vor participa și membrii ai regimentului Azov.

„Potrivit informațiilor disponibile, regimul de la Kiev pregătește în viitorul apropiat o provocare armată împotriva Republicii Moldovenești Nistrene, care va fi efectuată de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formațiunii naționaliste Azov (recunoscută ca organizație teroristă în Rusia și interzisă - comentează TASS)", a susținut Ministerul rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărării mai susține că ucrainenii vor să dea vina pe Moscova pentru conflict iar „sabotorii ucraineni implicați în invazia înscenată vor fi deghizați în uniforme de militari ai Forțelor Armate ale Federației Ruse”.

„Occidentul a instruit guvernul de la Chișinău să oprească orice interacțiune cu administrația transnistreană susținută de Moscova”, a declarat ministrul adjunct de externe rus Mihail Galuzin, citat de agenția rusă TASS.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a acuzat Moscova la începutul acestei luni că plănuiește o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul și a atrage Transnistria în războiul său.

Regiunea majoritar vorbitoare de limbă rusă s-a desprins din Moldova sovietică de atunci în 1990. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, separatiștii pro-ruși au purtat un război sângeros cu forțele guvernamentale moldovenești.