Rusia poartă discuții cu un producător chinez de drone, dorind să comande 100 de aeronave fără pilot până în luna aprilie, scrie săptămânalul Der Spiegel, citat de Reuters.

Videoconferință Xi Jinping - Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

În ultimele zile atât Statele Unite, cât și Germania și alte state occidentale au avertizat China să nu vândă arme Rusiei pentru războiul său de agresiune în Ucraina, afirmând că o asemenea mutare ar avea consecințe severe.

Se crede că Rusia a cumpărat deja muniții din Coreea de Nord, în timp ce achizițiile de drone iraniene au fost confirmate de numeroase înregistrări video și fotografii apărute pe rețelele de socializare în ultima parte a anului trecut.

Jurnaliștii de la Der Spiegel scriu că producătorul chinez de drone Xian Bingo Intelligent Aviation Technology a afirmat că este pregătit să producă pentru Rusia 100 de prototipuri ale dronei sale ZT-180.

„Am spus reprezentanților Chinei că acest lucru nu poate fi acceptat”, a declarat joi cancelarul german Olaf Scholz televiziunii publice ZDF, după ce a fost întrebat despre informații mai puțin specifice privind eventuale ajutoare oferite de China pentru efortul de război al Moscovei.

Ce se cunoaște despre compania chineză de la care Rusia ar dori să cumpere drone

Der Spiegel notează că dronele ZT-180 sunt asemănătoare cu modelul Shahed 136 pe care forțele armate ruse le-au primit din Iran și pe care le-au folosit în numeroase atacuri asupra unor ținte civile din Ucraina.

Revista săptămânală afirmă de asemenea că Xian Bingo ar dori să își deschidă o unitate de producție pentru dronă în Rusia, unde ar putea produce până la 100 de aeronave fără pilot pe lună.

Xian Bingo nu a dat curs solicitărilor pentru comentarii. Compania a fost fondată în 2017 de către Ma Jingdong, un absolvent al Universității Politehnice a Chinei de Nord-Vest, drone ale sale fiind folosite până acum de autoritățile chineze pentru operațiuni de monitorizare a lucrărilor de mediu.

În noiembrie 2018 compania a anunțat că a semnat un contract de cooperare strategică cu Poly Technology Defense Investment, o platformă online ce face parte dintr-un conglomerat al statului chinez care are drept obiectiv susținerea comerțului cu echipament militar și cercetările în acest domeniu.

Un document de achiziții publicat de autoritățile din Xinjiang în august 2021 afirmă că dronele dezvoltate de Xian Bingo au fost folosite în exerciții militare și au avut un randament tehnic „de primă mână”.

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.