Un tren a intrat vineri în Rusia dinspre Coreea de Nord, la două zile după ce Statele Unite au declarat că dețin informații care indică faptul că Phenianul aprovizionează în secret Rusia cu obuze de artilerie pentru războiul din Ucraina, a declarat un think-tank din Washington, citând imagini obținute de sateliți comerciali.

Tren de marfa in Coreea de NordFoto: STR / AFP / Profimedia

Proiectul 38 North, care monitorizează evoluțiile din Coreea de Nord, a explicat că a fost pentru prima dată când o astfel de mișcare feroviară a fost observată pe această rută în ultimii ani, deși serviciul veterinar rus a raportat miercuri că un tren a trecut granița în Coreea de Nord transportând cai.

„Este imposibil de determinat scopul trenului din imaginile obținute, dar traversarea are loc în contextul în care există informațiile privind vânzările de arme din Coreea de Nord către Rusia și o așteptare generală de reluare a comerțului între cele două țări", a afirmat 38 North.

Think-tank-ul a precizat că Nordul a închis Podul Tumangang (Podul Prieteniei Coreea-Rusia), de 800 de metri, singura legătură terestră între cele două țări, în februarie 2020, în timpul pandemiei COVID-19.

Raportul a precizat că la ora locală 10:24, o garnitură de trei vagoane închise era vizibilă pe partea coreeană a frontierei, iar la ora locală 13:10 părea să se afle în Rusia, în spatele unei locomotive, la aproximativ 200 de metri de capătul podului feroviar.

La ora 14:29 p.m., locomotiva și trei vagoane erau vizibile pe șine în gara Khasan din Rusia, la aproximativ 2 km de graniță, iar trei vagoane acoperite mai mici, sau posibile containere pe vagoane plate, erau garate alături de trenul nou sosit pe o cale ferată adiacentă.

Casa Albă a spus miercuri că Washingtonul are informații care indică faptul că Phenianul furnizează în secret Rusiei un număr „semnificativ" de obuze de artilerie pentru războiul său din Ucraina și că încearcă să ascundă transporturile prin intermediul unor țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Coreea de Nord a susținut în septembrie că nu a furnizat niciodată arme sau muniții Rusiei și că nu intenționează să facă acest lucru.

Potrivit unei declarații a serviciului veterinar de stat al Rusiei, miercuri, Rusia și Coreea de Nord au reînceput cursele feroviare pentru prima dată de la pandemie, cu o încărcătură de 30 de cai gri de rasă pură „Orlov Trotter" în Coreea de Nord.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un este cunoscut ca un călăreț pasionat. El a fost prezentat în 2019 de presa nord-coreeană făcând drumeții prin zăpada din munți călare pe un armăsar alb. Datele vamale rusești arată că Coreea de Nord a cheltuit mii de dolari pe cai de rasă din Rusia în anii precedenți.