Coreea de Nord furnizează Rusiei în secret un număr „semnificativ” de obuze pentru războiul său din Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru Securitatea Națională, John Kirby, care susține că SUA dețin informații în acest sens, relatează Reuters.

Vladimir Putin alaturi de Kim Jong UnFoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

„Indicațiile noastre sunt că RPDC aprovizionează în secret și vom monitoriza pentru a vedea dacă transporturile sunt primite”, a declarat, referindu-se la Coreea de Nord prin inițialele numelui său oficial.

„Nu credem că echipamentul pe care (președintele rus Vladimir Putin) îl primește sau îl va primi va schimba cu adevărat regulile jocului pe câmpul de luptă”, a spus consilierul.

Pe lângă Coreea de Nord, Statele Unite acuză Iranul că furnizează drone Rusiei și declară că sunt „îngrijorate” de o posibilă livrare de rachete iraniene către armata rusă.

Cum maschează Coreea de Nord livrarea de muniție către Rusia

De altfel, CNN a scris, citând oficiali americani, că Coreea de Nord încearcă să ascundă transporturile făcând să pară că muniția ar fi trimisă în țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

Informațiile recente apar la aproximativ două luni după ce comunitatea de informații SUA a declarat că Rusia este în proces de cumpărare a milioane de rachete și obuze din Coreea de Nord pentru a fi folosite pe câmpul de luptă.

„În septembrie, (Republica Populară Democrată Coreea) a negat public că intenționează să furnizeze muniție Rusiei”, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice, într-o declarație pentru CNN.

„Cu toate acestea, informațiile noastre indică faptul că RPDC furnizează pe ascuns Rusiei, pentru războiul din Ucraina, un număr semnificativ de obuze, în timp ce ascund destinația reală a transporturilor de arme, încercând să pară că ar fi trimise în țări din Orientul Mijlociu. Africa de Est sau de Nord.”

Potrivit surselor citate de CNN, transporturile secrete nord-coreene – împreună cu dronele și alte arme pe care Rusia le-a achiziționat de la Iran – sunt o dovadă suplimentară că chiar și arsenalele convenționale de artilerie ale Moscovei s-au diminuat în timpul a opt luni de luptă.

În urmă cu două săptămâni, directorul Serviciului de Informații Naționale Avril Haines a susținut că „controalele la export forțează Rusia să apeleze la țări precum Iran și Coreea de Nord pentru aprovizionare, inclusiv cu UAV-uri, obuze de artilerie și rachete”.

Rusia a „compensat deficitul de forțe militare cu un număr mare de lovituri”, a spus Michael Kofman, directorul Programului de Studii Ruse la Centrul de Analize Navale, o strategie despre care el a spus că „a fost probabil foarte costisitoare” și care a lăsat Rusia, ca și pe Ucraina, căutând pe tot globul artilerie de calibru sovietic compatibilă cu sistemele sale pentru a sustine razboiul.

Referindu-se la lansările de rachete din Coreea de Nord de miercuri, Kirby a spus că acestea nu reprezintă o amenințare imediată pentru personalul american din regiune și a adăugat că Statele Unite se vor asigura că au acolo capacitățile pentru a-și apăra aliații.

Coreea de Nord a lansat miercuri cel puțin 23 de rachete în mare, inclusiv una care a aterizat la mai puțin de 60 de km în largul coastei Coreei de Sud, pe care președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a descris-o drept „invadare teritorială”.

Este prima dată când o rachetă balistică aterizează în apropierea apelelor Coreei de Sud de când peninsula a fost divizată în 1945 și când Coreea de Nord a tras cele mai multe rachete într-o singură zi. Coreea de Sud a emis avertismente de raid aerian și și-a lansat propriile rachete ca răspuns la testul cu rachetă balistică nord-coreeană care a căzut în apropiere de apele sud-coreene.