Coreea de Nord a lansat miercuri cel puţin 10 rachete de diferite tipuri, a declarat armata sud-coreeană la scurt timp după ce a confirmat că o rachetă balistică a căzut pentru prima data în apropierea apelor sud-coreene, relatează AFP, preluată de Agerpres. Manevrele constituie ”de fapt o invazie teritorială”, a declarat miercuri preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol.

Rachete balistice cu lansare de pe submarin din Coreea de NordFoto: AFP / AFP / Profimedia

”Coreea de Nord a lansat astăzi cel puţin 10 rachete de diferite tipuri spre Est şi Vest”, a indicat Statul Major Interarme din Seul, în timp ce preşedintele sud-coreean a ordonat o ”reacţie rapidă” la ultimele ”provocări” ale Phenianului.

”Această lansare de rachetă nord-coreeana este extrem de neobişnuită şi inacceptabilă, având în vedere că a căzut în apropierea apelor teritoriale sud-coreene la sud de linia de limită nordică, pentru prima dată” de când peninsula a fost divizată, a explicat Kang Shin-chul, director de operaţiuni în cadrul Statului Major interarme.

Lansarea unei rachetei balistice nord-coreene care a trecut graniţa maritimă în litigiu şi a căzut în apropierea apelor sud-coreene constituie ”de fapt o invazie teritorială”, a declarat miercuri preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol.

Yoon ”a subliniat că provocarea nord-coreeană este o invazie teritorială de facto de către o rachetă care a trecut linia de limită nordică pentru prima dată de la divizarea” peninsulei, se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

Armata sud-coreeana a anunţat că a lansat miercuri trei rachete aer-sol de precizie în răspuns la testul cu rachetă balistică nord-coreeană care a căzut în apropiere de apele sud-coreene.

Rachetele au fost lansate în ape” în apropierea liniei de limită nordică, la o distanţă corespunzătoare zonei în care a lovit racheta nord-coreeana”, a declarat armata într-un comunicat, adăugând că gestul arată că Seulul va răspunde ”sever oricărei provocări”.