Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat vineri că ultimul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei este „prea moale, prea slab”, în timpul vizitei sale la Kiev, cu ocazia aniversării invaziei Moscovei în Ucraina, potrivit AFP.

Mateusz MorawieckiFoto: Agerpres/EPA

„În ceea ce privește cel de-al zecelea pachet de sancțiuni, nu suntem mulțumiți pentru că este prea moale, prea slab. Propunem să fie incluse persoane suplimentare. Sugerăm de mult timp să fie incluse produse rusești suplimentare”, a declarat el reporterilor.

Varșovia bloca vineri adoptarea unui nou set de sancțiuni ale UE menite să lovească economia rusă pentru invazia sa în Ucraina, care a început în urmă cu puțin peste un an, au declarat pentru AFP surse diplomatice la Bruxelles.

Noul pachet de sancțiuni ale UE include noi restricții asupra exporturilor către Rusia în valoare de 11 miliarde de euro, înghețarea activelor a trei bănci și a numeroase entități, inclusiv a unor companii iraniene acuzate că au furnizat drone Moscovei.

Polonia consideră că restricțiile propuse pentru importurile din Rusia de cauciuc sintetic folosit pentru anvelope sunt insuficiente, au declarat pentru AFP delegații din patru state membre.

Italia cere o perioadă lungă de tranziție pentru a putea diversifica aprovizionarea industriei sale de anvelope, ceea ce Varșovia a refuzat cu fermitate.

La rândul său, Lituania și-a exprimat și ea rezervele: statul baltic ar fi dorit sancțiuni „mai dure”, în special împotriva grupului nuclear Rosatom, „dar acest lucru nu a fost posibil din cauza rezervelor din partea anumitor țări care au legături cu Rusia pentru energia nucleară”, a deplâns vineri la Vilnius președintele Gitanas Nauseda.

Dar, spre deosebire de Polonia, Lituania a acceptat pachetul de sancțiuni propus. „Suntem răbdători. Credem că loviturile mici fac să cadă stejarii mari. S-a întâmplat în trecut”, a declarat Nauseda.

Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al UE este gata și „trebuie să se ajungă la un acord vineri”, la prima aniversare a invaziei Ucrainei, au insistat diplomați și oficiali europeni intervievați de AFP.

Potrivit acestora, blocajul Poloniei „penalizează Europa”, în timp ce Statele Unite și Marea Britanie au anunțat deja întărirea sancțiunilor lor. Noile măsuri pregătite de UE au fost dezvăluite în urmă cu două săptămâni.

Soluția se află în mâinile lui Mateusz Morawiecki și ale premierului italian Giorgia Meloni, ambii membri ai aceleiași familii politice din Europa, a declarat un diplomat. Partidele lor fac parte din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din Parlamentul European.