Alarmele aeriene au răsunat sâmbătă în toată Ucraina, dar nu au fost raportate lovituri rusești, iar în Bahmut continuă să se ducă lupte crâncene, cu pierderi mari mai ales în rândul trupelor de invazie.

Soldați ucraineni la un eveniment de marcare a unui an de la începutul invazieiFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

08:39Noul material LIVE, cu informațiile de duminică, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat sâmbătă seară că cel de-al zecelea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei nu este ultimul, iar sancţiuni vor fi impuse în continuare, până când nu va mai rămâne nimic din „potenţialul agresiunii ruse”.
  • Ungaria semnalează că ar putea tergiversa şi mai mult ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO
  • Joe Biden, despre cererea lui Zelenski să primească avioane de luptă: „Nu are nevoie de F-16 acum”. Preşedintele american a negat posibilitatea livrării unor avioane de vânătoare Ucrainei în cadrul ajutorului militar oferit acestei ţări în războiul cu Rusia, fără a exclude însă furnizarea unor astfel de avioane în anii care vin. „Nu are nevoie de F-16 acum”, a spus Biden într-un interviu la ABC.
  • UE şi SUA impun sancţiuni de anvergură Rusiei. Noul pachet de sancţiuni impus Rusiei de UE la un an de la începutul războiul în Ucraina vizează 121 de persoane şi entităţi, inclusiv producători iranieni de drone, în timp ce SUA au adoptat la rândul lor un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, acesta incluzând şi intermediari europeni.
  • Peter Szijjarto: Mulţi etnici maghiari înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front. Numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front, a afirmat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat postului american CNN, motiv pentru care el a insistat din nou că Ungaria pledează pentru negocieri de pace care să conducă la încheierea acestui război declanşat de Rusia în urmă cu un an.
  • Şeful Wagner revendică ocuparea unei noi localităţi din apropiere de Bahmut. Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a revendicat sâmbătă capturarea de către combatanţii săi a încă unui sat din apropiere de Bahmut, oraş ucrainean pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească din vară.
  • Joe Biden respinge planul Chinei pentru pace în Ucraina: „Dacă Putin îl aplaudă, cum poate să fie bun?” Preşedintele american a respins iniţiativa Chinei pentru negocierea şi încheierea unui acord de pace între Rusia şi Ucraina, după cum a dat el clar de înţeles într-un interviu acordat vineri postului ABC. „Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun?”, a spus Joe Biden despre planul chinez. „Nu glumesc. Sunt doar extrem de sincer”, a clarificat el.
  • Protest la Berlin împotriva înarmării Ucrainei. Înarmarea Ucrainei cu arme pentru războiul cu Rusia a atras sâmbătă 10.000 de persoane la Berlin, atrăgând critici din partea unor înalți oficiali guvernamentali germani și o prezență mare a poliției pentru a menține ordinea.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 367, LIVETEXT:

23:55Volodimir Zelenski, în mesajul său de sâmbătă seară: „Vor mai fi sancţiuni pentru Rusia”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat sâmbătă seară că cel de-al zecelea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei nu este ultimul, iar sancţiuni vor fi impuse în continuare, până când nu va mai rămâne nimic din „potenţialul agresiunii ruse”.

23:32Ungaria semnalează că ar putea tergiversa şi mai mult ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO

22:50 UE impune noi sancțiuni împotriva grupului de mercenari Wagner, pentru încălcarea drepturilor omului în Africa

UE a anunțat sâmbătă noi sancțiuni împotriva grupului rus Wagner pentru „încălcările drepturilor omului” în Republica Centrafricană, Sudan și Mali. Un număr de 11 persoane și 7 entități legate de grupul paramilitar au fost adăugate pe lista UE de înghețare a activelor și interdicție de călătorie.

Grupul Wagner însuși - care luptă activ cu armata rusă în Ucraina - a fost deja sancționat de Uniunea Europeană în 2021.

22:15 Joe Biden, despre cererea lui Zelenski să primească avioane de luptă: „Nu are nevoie de F-16 acum”

Preşedintele american a negat posibilitatea livrării unor avioane de vânătoare Ucrainei în cadrul ajutorului militar oferit acestei ţări în războiul cu Rusia, fără a exclude însă furnizarea unor astfel de avioane în anii care vin. „Nu are nevoie de F-16 acum”, a spus Biden într-un interviu la ABC.

Din punctul de vedere al responsabililor militari americani, a explicat Biden, în prezent nu este oportun transferul unor astfel de arme către armata ucraineană. „Dar nimeni nu poate şti de ce va fi nevoie într-un an, doi sau trei”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Joe Biden respinge inițiativa Chinei pentru pace în Ucraina

22:00Imagini din satelit arată urmările distructive ale războiului Rusiei în Ucraina

Donețk a fost supus unui bombardament „constant” din partea forțelor ruse, a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii, într-o postare pe Telegram în această săptămână. Iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit situația din orașul Bahmut „cea mai dificilă dintre toate” zonele din Ucraina, potrivit CNN.

Aceste imagini din satelit de la Maxar Technologies arată urmările bombardamentelor recente în orașele Mikilske și Petrivka, ambele situate în regiunea de est.

21:40 Peter Szijjarto: Mulţi etnici maghiari înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front

Numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front, a afirmat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat postului american CNN, motiv pentru care el a insistat din nou că Ungaria pledează pentru negocieri de pace care să conducă la încheierea acestui război declanşat de Rusia în urmă cu un an.

21:23 Şeful Wagner revendică ocuparea unei noi localităţi din apropiere de Bahmut

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a revendicat sâmbătă capturarea de către combatanţii săi a încă unui sat din apropiere de Bahmut, oraş ucrainean pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească din vară.

19:35Joe Biden respinge planul Chinei pentru pace în Ucraina: „Dacă Putin îl aplaudă, cum poate să fie bun?”

Preşedintele american a respins iniţiativa Chinei pentru negocierea şi încheierea unui acord de pace între Rusia şi Ucraina, după cum a dat el clar de înţeles într-un interviu acordat vineri postului ABC. „Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun?”, a spus Joe Biden despre planul chinez. „Nu glumesc. Sunt doar extrem de sincer”, a clarificat el.

UE şi SUA impun sancţiuni de anvergură Rusiei

19:00FOTO Cum a făcut avionul american „Artemis” ture pe granițele de est și nord ale României și care ar putea fi motivul

18:20Zelenski: Unitatea lumii libere va ajuta Ucraina să câștige războiul în 2023

Comentariile au fost făcute de Zelenski într-un discurs video la un eveniment organizat sâmbătă de biroul președintelui german privind solidaritatea cu Ucraina, la care au participat cancelarul german Olaf Scholz, precum și alți oficiali și personalități publice.

„Putem câștiga? Da, suntem capabili de acest lucru. Uniți. Determinați. Și de neînvins. Suntem capabili să punem capăt agresiunii rusești încă din acest an”, a spus Zelenski în discurs.

17:55Protest la Berlin împotriva înarmării Ucrainei

Înarmarea Ucrainei cu arme pentru războiul cu Rusia a atras sâmbătă 10.000 de persoane la Berlin, atrăgând critici din partea unor înalți oficiali guvernamentali germani și o prezență mare a poliției pentru a menține ordinea.

Organizat de un important politician german de stânga, protestul are loc la împlinirea unui an de la invazia rusă în Ucraina, care a atras promisiuni de mai multe arme din partea aliaților occidentali, noi sancțiuni împotriva Rusiei și manifestări de susținere pentru Kiev în întreaga lume.

17:00UE şi SUA impun sancţiuni de anvergură Rusiei

Noul pachet de sancţiuni impus Rusiei de UE la un an de la începutul războiul în Ucraina vizează 121 de persoane şi entităţi, inclusiv producători iranieni de drone, în timp ce SUA au adoptat la rândul lor un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, acesta incluzând şi intermediari europeni.

16:06 Rusul Andrei Medvedev, în vârstă de 26 de ani, care se prezintă drept un dezertor din grupul paramilitar rus Wagner, urmează să fie judecat în Norvegia, unde s-a refugiat în ianuarie, prin Arctica, cu privire la faptul că a fost implicat într-o încăierare la Oslo.

15:51 Procuratura Generală: Rușii a ucis cel puțin 461 de copii și au rănit alți 927 de la începutul invaziei și până acum, spun procurorii ucraineni, citați de Kyiv Independent.

Biroul Procurorului General a raportat sâmbătă și că cel puțin 349 de copii sunt dați dispăruți.

Rusia a oprit livrările de petrol către Polonia

15:40 Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a declarat sâmbătă că este „regretabil" faptul că China a blocat un comunicat al Grupului celor 20 de state membre care să condamne războiul Rusiei în Ucraina.

„Dar pentru mine a fost mai important faptul că toți ceilalți au aderat la o poziție clară a dreptului internațional, a multilateralismului și a sfârșitului războiului”, a adăugat Lindner. (Reuters)

15:13 Rusia a oprit livările de petrol către Polonia prin conducta Drujba

14:46Poliţia din Rusia a făcut zeci de arestări în ziua împlinirii unui an de la declanșarea invaziei în Ucraina

Zeci de persoane au fost reţinute vineri de poliţie în Rusia pentru acţiuni de comemorare la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în unele cazuri fiind vorba despre persoane care doar au depus flori, a informat un grup pentru drepturile omului.

14:18 Guvernul Marii Britanii va pune la dispoziția ucrainenilor refugiați 3.000 de bilete la concursul Eurovision, după ce țara lor nu a putut găzdui competiția din cauza invaziei Rusiei de anul trecut.

De asemenea, Londra a declarat că va oferi o finanțare de 10 milioane de lire sterline (12 milioane de dolari) pentru a ajuta la organizarea Eurovision în luna mai în numele Ucrainei, care a câștigat concursul în 2022 și care, în mod normal, ar fi trebuit să devină gazda pentru anul următor.

Noua estimare a pierderilor rusești

13:49China blochează un comunicat comun al G20 privind Ucraina / Beijingul nu vrea să condamne războiul dus de Rusia

Miniștrii de finanțe din G20 s-au străduit sâmbătă să ajungă la un acord asupra unui comunicat comun după o reuniune în India, din cauza divergențelor cu China în legătură cu războiul din Ucraina, potrivit AFP.

13:36Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 650 de soldați, 12 tancuri, 9 blindate de luptă ale infanteriei, 10 piese de artilerie, 11 cisterne și diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 1 elicopter, un echipament special și 2 drone:

13:27 Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă că se va deplasa în China „la începutul lui aprilie”, transmite AFP.

Vorbind în timpul vizitei sale la Salonul agriculturii organizat la Paris, Macron a îndemnat Beijingul „să ne ajute să facem presiuni asupra Rusiei” pentru „a stopa agresiunea” şi „a construi pacea”.

13:17Dmitri Medvedev susține că Rusia și-a crescut producția militară „de zeci de ori” / „Am studiat destul de bine și armele inamice”

Noi explozii în Mariupolul ocupat

13:00Lituanienii strâng 14 milioane de euro pentru a dona radare tactice Ucrainei

Lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru a dona radare tactice de supraveghere aeriană Ucrainei, în cadrul unei campanii publice de strângere de fonduri care s-a încheiat sâmbătă.

12:37Explozii ar fi fost auzite în Mariupolul ocupat de ruși, potrivit lui Petro Andriușcenko, un consilier al primarului ucrainean al orașului, aflat în exil..

„Sunt raportate zgomote de explozii de-a lungul liniei satului Ialta - satului Iurivka (locul unei mari concentrări de ocupanți) în districtul Mariupol. Verificăm informațiile. În Ucraina a fost anunțată alertă de raid aerian, dar ocupanții sunt loviți. Este o tendință bună”, a scris el pe Telegram.

Forțele armate ucrainene au revendicat în ultimele zile mai multe lovituri asupra orașului Mariupol, despre care se credea anterior că se află în afara razei de acțiune efectivă a rachetelor ucrainene. (The Guardian, Kyiv Post)

12:16 Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că a avut o conversație lungă cu omologul său rus Vladimir Putin vineri, la împlinirea unui an de la invazia Moscovei în Ucraina.

Un canal Telegram apropiat președintelui belarus a scris că Lukașenko a declarat sâmbătă presei că cei doi au abordat diverse subiecte în conversația lor, fără a oferi mai multe detalii.

Blindatele ucrainene fac ravagii în rândul rușilor în Bahmut

12:05VIDEO „Dinozaurii” armatei ucrainene au facut un ocol prin Kiev

Imagini de la începutul războiului cu bătrânele dar impresionantele tunuri autopropulsate de fabricație sovietică, 2S7 „Pion”, de 203 mm, ale brigăzii 43 de artilerie, ce au trecut prin Kiev în drum spre front.

12:00 Un important consilier al lui Zelenski a criticat propunerea de pace făcută vineri de China.

„Dacă pretinzi că ești un jucător global, nu oferi un plan nerealist. Nu pariezi pe un agresor care a încălcat legislația internațională și care va pierde războiul. Nu este o viziune de viitor. Așa cum cineva care face planuri pentru decenii nu practică jocuri rusești de 3 zile". China, 'fereastra de oportunitate' nu este nelimitată”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter.

11:39 VIDEO De ce pierd rușii atâția soldați în Bahmut: Tunurile automate de pe blindatele ucrainene fac ravagii în rândul inamicului

11:20 Un veteran al armatei americane a murit în misiune în timp ce lupta pentru Ucraina: „Suntem mândri de el”

Un veteran al armatei americane din Marshfield, Wisconsin, a murit în acțiune pe 16 februarie în Ucraina, potrivit WSAW-TV, afiliat CNN.

Ce cred germanii despre livrarea de armament către Ucraina

11:12 Alarma aeriană pare să fi fost declanșată după decolarea de pe aerodromuri din Rusia a patru MiG-31K, avioane capabile să lanseze rachete hipersonice Kinjal. Alertele aeriene însă sunt valabile în mai multe regiuni ucrainene din sudul și estul țării.

10:57 Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a afirmat că o declarație fermă de condamnare a războiului Rusiei din Ucraina este „absolut necesară" în comunicatul de final al reuniunii liderilor financiari din G20 ce are loc în India și se va încheia sâmbătă.

Yellen a spus într-un interviu că a lăsa o condamnare a războiului în afara comunicatului ar fi un pas înapoi față de declarația făcută de liderii G20 în noiembrie anul trecut pe insula indoneziană Bali. (Reuters)

10:43Peste jumătate dintre germani crede că livrarea de armament către Ucraina înseamnă că țara lor participă la război

10:38 Liderii financiari ai celor mai mari economii ale lumii s-au împotmolit sâmbătă în divergențe cu privire la războiul din Ucraina și la rezolvarea problemei datoriilor țărilor în curs de dezvoltare care se află în dificultate.

Reuniunea miniștrilor de finanțe și a șefilor băncilor centrale din cadrul Grupului celor 20 (G20), găzduită de India, se va încheia probabil mai târziu în cursul zilei fără un comunicat comun, deoarece nu a existat un consens cu privire la modul în care să descrie conflictul din Ucraina, au declarat delegați citați de Reuters.

Alarme aeriene în toată Ucraina

09:36 Alarme aeriene în toată Ucraina. Sâmbătă, în jurul orei 9:20, a fost activată alerta de raid aerian în toate regiunile ucrainene, transmite Kyiv Independent.

09:34 Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Recep Tayyip Erdoğan să „lupte" împotriva eludării de către Rusia a sancțiunilor occidentale prin intermediul Turciei.

Președintele francez „a subliniat preocuparea de a lupta împotriva oricărei eludări a sancțiunilor în vigoare", a precizat biroul său, după ce a discutat telefonic cu omologul său turc.

Macron a adăugat că „presiunea asupra Rusiei și izolarea acesteia trebuie să fie sporite" pentru a forța Moscova să „renunțe" la agresiunea sa.

09:02 Evaliuarea militară britanică de sâmbătă dimineață are ca subiect dronele kamikaze iraniene folosite de ruși:

  • Nu au mai fost raportate cazuri de vehicule aeriene iraniene de atac unidirecțional fără echipaj (OWA-UAV) care să fie utilizate în Ucraina din jurul datei de 15 februarie 2023.
  • Înaintea acestei date, forțele armate ucrainene au raportat doborârea a cel puțin 24 de OWA-UAV-uri Shahed-136 între sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie 2023. Alte zeci au fost distruse în primele zile ale anului. Această lipsă de desfășurări de OWA-UAV-uri indică probabil faptul că Rusia și-a epuizat stocul actual. Rusia va încerca probabil să se reaprovizioneze.
  • Deși aceste arme nu au un bilanț bun în ceea ce privește distrugerea țintelor vizate, Rusia le consideră probabil ca fiind momeli utile care pot deturna apărarea aeriană ucraineană de la rachetele de croazieră rusești mai eficiente.

08:56 Forțele de apărare au respins 70 de atacuri rusești, a transmis sâmbătă dimineață armata ucraineană, citată de Kyiv Independent.

De asemenea, trupele rusești au efectuat 27 de atacuri aeriene și au tras 75 de salve cu lansatoare de rachete, vizând comunități și infrastructuri civile, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rusia și-a dublat numărul de nave din Marea Neagră

08:51 Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, va efectua o vizită în China în perioada 28 februarie - 2 martie, a anunțat sâmbătă Ministerul chinez de Externe

01:30 Zelenski despre acuzele Rusiei în legătură cu Transnistria: Chișinăul știe că noi respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”

01:14 Rusia și-a dublat numărul de nave în Marea Neagră / Posibile atacuri cu rachete

00:55 UE a reuşit să aprobe într-un final al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

00:18 UE vrea să înăsprească controalele, pentru a împiedica intrarea spionilor ruşi (comisar UE)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------