Protestul de la Berlin împotriva înarmării Ucrainei pentru războiul cu Rusia a atras sâmbătă 10.000 de persoane, atrăgând critici din partea unor înalți oficiali guvernamentali germani și o prezență mare a poliției pentru a menține ordinea, potrivit Reuters.

Protest la Berlin impotriva inarmarii UcraineiFoto: snapshot/Future Image/Jean MW / Shutterstock Editorial / Profimedia

Organizat de un important politician german de stânga, protestul are loc la o zi după împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, care a atras promisiuni pentru livrarea de mai multe arme din partea aliaților occidentali, noi sancțiuni împotriva Rusiei și manifestări de susținere pentru Kiev în întreaga lume.

„Facem apel la cancelarul german să oprească escaladarea livrărilor de arme. Acum!...Pentru că fiecare zi pierdută costă până la încă 1.000 de vieți - și ne aduce mai aproape de un al treilea război mondial”, au declarat organizatorii protestului pe site-ul lor.

„Revolta pentru pace” a fost organizată în parte de Sahra Wagenknecht, membră a partidului german de stânga Die Linke.

Germania, alături de Statele Unite, a fost unul dintre cei mai mari furnizori de arme pentru Ucraina.

„Negociați, nu escaladați”, scria pe o pancartă ținută de un manifestant, în timp ce pe un banner din mulțime se putea citi „Nu războiul nostru”.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că 10.000 de persoane s-au adunat în jurul simbolicei Porți Brandenburg din centrul Berlinului.

Poliția a mobilizat 1.400 de agenți pentru a menține liniștea și pentru a impune interdicții privind uniformele militare, steagurile rusești și sovietice și cântecele militare.

Purtătorul de cuvânt al poliției a declarat că nu a existat niciun semn de participare a grupurilor de dreapta și că protestul, despre care ministrul german de finanțe Christian Lindner a spus că trebuie să fie „clar combătut”, a fost pașnic.

„Cine nu este alături de Ucraina este de partea greșită a istoriei”, a declarat Lindner pe Twitter.

___