Lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru a dona radare tactice de supraveghere aeriană Ucrainei, în cadrul unei campanii publice de strângere de fonduri care s-a încheiat sâmbătă, potrivit AFP.

Gitanas Nauseda si Volodimir ZelenskiFoto: Volodymyr Tarasov/Ukrinform/NurPhoto / Profimedia Images

Țara baltică, membră a UE și a NATO și mereu în avangarda sprijinului pentru Ucraina, are o populație de 2,8 milioane de locuitori.

„În acest moment crucial, trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura sprijinul pentru poporul ucrainean”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda în cadrul unui miting în ultima zi a colectării, care a coincis cu prima aniversare a invaziei rusești în Ucraina.

Banii strânși vor permite achiziționarea a aproximativ 14 radare.

„Nu ne așteptam ca acest lucru să se întâmple. Această cantitate de drone ne va permite să ne gândim în mod strategic unde să le desfășurăm”, a declarat pentru AFP Jonas Ohman, unul dintre liderii inițiativei.

Strângerea de fonduri s-a bazat în principal pe donații de 5 euro pe apel telefonic și a fost alimentată și de companii.

Nu este „o competiție sportivă”, a declarat Loreta Stakauskaite, o lucrătoare caritabilă în vârstă de 46 de ani, care a declarat pentru AFP că a donat ea însăși aproape 200 de euro.

„Am donat și la zilele de naștere ale prietenilor mei, trimițându-le capturi de ecran cu chitanțe drept cadou”, a adăugat ea.

Lituania a primit aproape 75.000 de refugiați ucraineni și a promis aproximativ 800 de milioane de euro pentru a sprijini Kievul, aproape jumătate din această sumă fiind ajutor militar.

În mai 2022, lituanienii au strâns peste 5 milioane de euro în trei zile și jumătate în prima lor colectă publică, care a fost destinată atunci să cumpere o dronă militară turcească Bayraktar TB2 pentru Ucraina.

„Mulți le numesc donații, sprijin, dar eu spun că este o investiție. Cu Ucraina, investim în securitatea noastră și a copiilor noștri”, a declarat pentru AFP Andrius Tapinas, prezentator TV și activist.