Zeci de persoane au fost reţinute vineri de poliţie în Rusia pentru acţiuni de comemorare la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în unele cazuri fiind vorba despre persoane care doar au depus flori, a informat un grup pentru drepturile omului.

Rusia: Persoane care depuneau flori pentru victimele războiului, la un monument dedicat scriitorului ucrainean Taras Şevcenko, în Sankt Petersburg, au fost arestare de PolițieFoto: Dmitri Lovetsky / AP / Profimedia

Autorităţile ruse au preferat să nu marcheze nicicum, vineri, un an de la lansarea a ceea ce Kremlinul numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina, în timp ce la Kiev a avut loc o ceremonie de comemorare a soldaţilor şi civililor ucişi, iar preşedintele Volodimir Zelenski a ţinut timp de câteva ore o conferinţă de presă faţă în faţă cu jurnalişti din întreaga lume.

La Moscova, cel puţin trei persoane care au depus flori la un monument dedicat proeminentei poete ucrainene Lesia Ukrainka au fost reţinute rapid de către agenţii de poliţie, a declarat ONG-ul pentru drepturile omului OVD-Info. „Una dintre ele depunea flori la monument, dar chiar în acel moment a fost apucată de forţele de securitate, iar buchetul a fost luat”, a precizat OVD-Info.

Cel puţin 18 persoane au fost reţinute în timp ce depuneau flori la un monument dedicat scriitorului ucrainean Taras Şevcenko la Sankt Petersburg, a mai comunicat OVD-Info.

Anul trecut, poliţia a reţinut peste 4.300 de persoane la protestele din întreaga Rusie împotriva invaziei, potrivit acestei surse, relatează agențiile Reuters și News.ro.

Rusia a introdus noi legi dure care prevăd amenzi sau pedepse cu închisoarea pentru cei care „discreditează” armata sau critică războiul, pe care îl numeşte o „operaţiune militară specială”.

Războiul din Ucraina a provocat pierderi mari şi în rândul forţelor ruse, dar Moscova preferă să le ţină sub tăcere şi foarte rar dă bilanţuri.

___