La un an de la începutul războiului: Imagini din 24 februarie 2022 cu bătrânele dar impresionantele tunuri autopropulsate de fabricație sovietică 2S7 „Pion” de 203 mm ale brigăzii 43 de artilerie care au trecut prin Kiev în drum spre front.

Tunurile autopropulsate 2S7 PionFoto: Captura video - Paul Jawin

Tunurile autopropulsate „Pion” sunt atât de grele încât au nevoie de un echipaj de 14 persoane pentru operarea lor, 7 dintre militari deplasându-se alături de acestea într-un vehicul auxiliar în timpul în care sunt deplasate pe front.

Intrate în serviciul activ în 1975, doar 8 țări din lume mai au în dotare astfel de piese de artilerie grele cu calibrul de 203 milimetri: Angola, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Coreea de Nord, Rusia, Ucraina și Uzbekistanul.

Ucrainenii au scos din depozite cele 99 de tunuri autopropulsate 2S7 „Pion” după izbucnirea războiului în condițiile în care forțele armate ruse se bucură de o superioritate covârșitoare în ceea ce privește artileria convențională.

Potrivit unei evaluări publicate anul acesta de Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un think-tank din Marea Britanie, forțele armate ruse aveau înainte de izbucnirea războiului 60 de tunuri 2S7 în serviciul activ și alte 260 în rezervă.