Uniunea Europeană trebuie să consolideze controalele în ceea ce priveşte vizele şi securitatea frontierelor pentru a-i împiedica pe spionii ruşi să intre în spaţiul Schengen, a declarat vineri, la Atena, în cadrul unei conferinţe privind controlul frontierelor, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, relatează AFP și Agerpres.

Pașaport rusescFoto: Vladimir Zuev / Alamy / Alamy / Profimedia

Comisarul UE a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin „doreşte de asemenea să distrugă Uniunea Europeană... Suntem o ameninţare pentru el, avem democraţie, libertate, prosperitate”.

„Avem nevoie de controale mai stricte asupra cererilor de viză şi de o securitate mai mare la frontierele noastre”, a adăugat ea.

Un nou sistem de schimb de informaţii în spaţiul Schengen urmează să intre în vigoare la 7 martie, a precizat Ylva Johansson, apreciind că România şi Bulgaria ar trebui incluse de asemenea în spaţiul Schengen în acest an, pentru a contribui la schimbul de informaţii în domeniul poliţiei.

„Astăzi, doar jumătate dintre cei care intră în Uniunea Europeană cu o viză sunt verificaţi de sistemul de schimb de informaţii din cadrul Schengen. Aceasta înseamnă că avem mulţi ruşi care nu sunt verificaţi”, a explicat ea.

Sunt necesare controale biometrice în cazul în care agenţi ar folosi paşapoarte false, a susţinut responsabilul european, menţionând că aproximativ 400 de spioni ruşi au fost expulzaţi din UE anul trecut.

În faţa acestei necesităţi de consolidare a controalelor la frontieră şi de utilizare a noilor tehnologii, comisarul UE a estimat că actualul buget european de „6,6 miliarde de euro pentru protecţia frontierelor nu este suficient”.

___