Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că plănuiește o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping, un apropiat al lui Vladimir Putin, după ce Beijingul a propus o soluționare a conflictului cu Moscova, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

"Intenționez să mă întâlnesc cu Xi Jinping. Va fi important pentru securitatea globală. China respectă integritatea teritorială și trebuie să facă totul pentru a se asigura că Rusia părăsește teritoriul Ucrainei", a declarat Zelenski într-o conferință de presă.

El a spus că speră că China nu va furniza arme Rusiei, așa cum au acuzat-o SUA, lucru pe care Beijingul l-a negat.

"Pentru mine, acest lucru este foarte important, acesta este punctul numărul unu", a spus Zelenski, adăugând: "Vreau să cred că China va fi de partea unei lumi drepte, adică de partea noastră.

China a solicitat discuții de pace ruso-ucrainene, invocând respectarea integrității teritoriale a Ucrainei și a pretențiilor de securitate ale Rusiei.

Occidentul a dat în mare parte la o parte această inițiativă, dar Zelenski a declarat că este "necesar" să "lucreze" cu Beijingul.

"Este un semnal important că se pregătesc să ia parte la această temă", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă susţinută la Kiev, referindu-se la oferta Chinei de a negocia pacea. "Până acum, văd acest lucru ca pe un semnal - nu ştiu ce se va întâmpla mai târziu", a adăugat el.

Zelenski a declarat că, în opinia sa, China nu a oferit un plan concret de pace, ci doar câteva "gânduri".

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.