Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat la avertismentul de vineri al Moscovei că va „riposta" la orice „provocare" militară ucraineană în Transnistria, oficialii din Republica Moldova vorbind despre o provocare, scrie deschide.md.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia
  • „Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către autoritățile Federației Ruse privind presupusele provocări din partea forțelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului.
  • Autoritățile Republicii Moldova au dezmințit aceste declarații drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situația de securitate în regiune este stabilă”, a transmis Ministerul de Externe de la Chișinău.

De asemenea, instituția a reiterat poziția autorităților moldovenești privind reglementarea exclusiv pașnică a conflictului transnistrean în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute internațional.

  • „În acest context, considerăm drept provocatoare declarația de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și reiterăm necesitatea retragerii necondiționate și transparente a forțelor militare ruse și stocurilor de muniții din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, au adăugat reprezentanții ministerului, conform deschide.md.

Rusia a amenințat vineri că va „riposta" la orice „provocare" militară ucraineană în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova, unde menține un contingent militar, transmite AFP.

Transnistria, fâșia de teritoriu care s-a separat de Republica Moldova la începutul anilor '90 este situată la granița de vest a Ucrainei și a fost subiectul unor tensiuni sporite în ultimele săptămâni.

Joi, Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că face „pregătiri" pentru o „invazie" a Transnistriei.

Diplomația rusă a amplificat vineri mesajul, susținând că Ucraina a masat „personal și echipamente militare" în apropierea Transnistriei și că există „desfășurare de poziții de tragere a artileriei și o creștere fără precedent a zborurilor dronelor ucrainene" deasupra teritoriului.

„Avertizăm Statele Unite, membrii NATO și protejații lor ucraineni împotriva oricăror astfel de aventuri", a adăugat Ministerul rus de Externe în declarații ce amintesc de cele din timpul Războiului Rece.

Această creștere a tensiunii survine în contextul în care noul premier moldovean Dorin Recean a cerut recent retragerea trupelor rusești din Transnistria, ceea ce a provocat furia Kremlinului.

Autoritățile proeuropene de la Chișinău au acuzat anterior Moscova că încearcă să provoace o lovitură de stat în Moldova.