Mii de manifestanți au mărșăluit vineri în întreaga Europă pentru a protesta împotriva invaziei rusești în Ucraina. La un an de la începerea războiului, un tanc rusesc distrus a fost expus în fața ambasadei din Berlin, cu tunul îndreptat spre intrare, scrie AFP.

Berlin-cu tancul in fata ambasadei RusieiFoto: Fabian Sommer / DPA / Profimedia

Din Marea Britanie până în statele baltice, lideri din întreaga Europă au luat parte la ceremonii, subliniind sprijinul lor neclintit pentru Ucraina și aducând un omagiu victimelor conflictului.

Mulțimea a păstrat un minut de tăcere în Piața Libertății din capitala estoniană, Tallinn, unde președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au adunat pentru a onora memoria celor morți.

La Londra, premierul Rishi Sunak a păstrat, de asemenea, un minut de reculegere în fața Downing Street, înainte ca imnul ucrainean să fie intonat de doi cântăreți purtând cămăși tradiționale ucrainene.

Un tanc în mijlocul Berlinului...

În capitala germană, încă simbol al Războiului Rece cu zidul care a tăiat-o în două timp de aproape 28 de ani, au avut loc 13 manifestații care au reunit mii de persoane: 11 în favoarea Ucrainei, una împotriva transporturilor de arme și una pentru pace.

Cea mai mare dintre acestea, organizată sub sloganul "nu vom uita niciodată", a avut aproximativ 8.000 de participanți, potrivit unei purtătoare de cuvânt a poliției.

La Festivalul Internațional de Film de la Berlin, o demonstrație de solidaritate cu Ucraina a reunit pe covorul roșu zeci de personalități din lumea filmului, printre care și președintele juriului, vedeta americană Kristen Stewart, care a fluturat steaguri ucrainene și pancarte în culorile Ucrainei.

În vestul Germaniei, între orașele Osnabrück și Münster, aproximativ 18.000 de persoane au format un lanț uman pentru pace, ținându-se de mână timp de câteva minute.

Dimineața, trecătorii au putut observa în inima capitalei germane, la câțiva pași de emblematica Poartă Brandenburg, un tanc rusesc pe care activiștii l-au tractat în timpul nopții pentru a-l plasa în fața ambasadei Rusiei.

Imaginea neobișnuită atrăsese vineri dimineață numeroși curioși, inclusiv elevi aflați în vizită la școală.

"Treceam pe acolo și am văzut o mulțime, este ciudat să vezi un astfel de tanc" în mijlocul Berlinului, a declarat pentru AFP Allen Eapen, un student indian de 22 de ani aflat în oraș.

Tancul, un T-72 B1 datând din 1985, a fost distrus, probabil de o mină, la 31 martie 2022, în apropiere de suburbia Bucha din Kiev. O parte din șenile sunt zdrobite, precum și turela, parțial pulverizată.

Ambasadorul ucrainean la Berlin, Oleksiï Makeïev, vizitase la prânz locul unde se află epava.

De la București la Londra

La București, câteva sute de persoane, majoritatea ucraineni și mulți copii, au mărșăluit spre ambasada Rusiei strigând "Crimeea este ucraineană!", "Rusia teroristă!" și "Opriți războiul!".

La Sofia, o mie de persoane s-au adunat vineri în fața clădirii președinției bulgare, fluturând steaguri galbene și albastre.

Manifestații au avut loc și la Varșovia și Berna, în timp ce diplomați din aproximativ 30 de țări s-au adunat în imediata apropiere a Organizației Națiunilor Unite de la Geneva, tot în semn de solidaritate cu Ucraina.

La Paris, Turnul Eiffel a fost iluminat în galben și albastru joi seară, la fel ca și clădirile Comisiei Europene și Parlamentului de la Bruxelles, Teatrul Național din Varșovia și Place d'Armes din inima Luxemburgului.

Sute de persoane s-au adunat vineri seară în capitala franceză pentru a aduce un omagiu rezistenței "eroice" a poporului ucrainean.

La Marsilia, al doilea oraș ca mărime din Franța, câteva sute de persoane s-au adunat în fața primăriei într-o mare de steaguri ucrainene, purtând pancarte pe care scria "toată lumea este alături de Ucraina".

Mitingul a avut loc nu departe de ancora donată de orașul ucrainean Odesa și repoziționată în urmă cu un an în Vieux-Port pentru a aminti înfrățirea dintre cele două orașe portuare.

Anterior, la Toulouse, oraș înfrățit cu Kievul, o sută de persoane s-au adunat lângă Place du Capitole. Alte demonstrații au avut loc în toată Franța, de la Strasbourg, în est, la Lille, în nord.

La Londra, în fața ambasadei Rusiei, trotuarul a fost pictat cu vopsea în culorile ucrainene, iar sute de britanici s-au adunat pentru această ocazie în Trafalgar Square.