Miniștrii de finanțe din G20 s-au străduit sâmbătă să ajungă la un acord asupra unui comunicat comun după o reuniune în India, din cauza divergențelor cu China în legătură cu războiul din Ucraina, potrivit AFP.

Christian LindnerFoto: Olivier Matthys / AP - The Associated Press / Profimedia

„Discuțiile sunt mai dificile decât la reuniunile anterioare (ale G20 Finanțe), deoarece războiul continuă”, a declarat sâmbătă ministrul spaniol de finanțe Nadia Calviño.

Ca urmare, „unele poziții sunt poate mai puțin constructive în anumite chestiuni”, a subliniat ministrul, fără a preciza la ce țară sau țări se referă.

China dorește să atenueze limbajul privind Ucraina în declarația comună a G20 Finanțe, au declarat pentru AFP oficiali familiarizați cu discuțiile.

În acest context, este puțin probabil să apară un comunicat comun, au declarat unii oficiali sub rezerva anonimatului.

Potrivit unuia dintre ei, „China nu vrea să condamne războiul” din Ucraina.

Discuțiile pentru a se ajunge la un acord asupra unui termen au durat până la ora 2.00 dimineața (08.30 GMT), a precizat un alt oficial.

Cele trei reuniuni anterioare ale G20 Finanțe de anul trecut, desfășurate sub președinția indoneziană, nu au reușit să producă un comunicat comun.

China nu a susținut sau criticat niciodată în mod public ofensiva, dar și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Moscova în fața sancțiunilor occidentale.

La rândul său, India, care prezidează G20 și are legături de lungă durată cu Rusia, nu a condamnat intervenția militară a Moscovei.

Germania și Franța au pledat vineri pentru ca cuvântul „război” să fie inclus în comunicatul final al G20 Finanțe.

În Ucraina, „acesta este un război. Iar acest război are o cauză, o singură cauză, și aceasta este Rusia și (președintele rus) Vladimir Putin”, a declarat ministrul german de finanțe, Christian Lindner.

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a susținut cuvintele omologului său german.

„Ne vom opune oricărei reveniri în comunicatul comun, în comparație cu declarația făcută la Bali cu privire la războiul din Ucraina”, a spus el într-o conferință de presă în limba engleză.

În noiembrie, șefii de stat și liderii țărilor G20 s-au reunit în cadrul unui summit la Bali, în Indonezia.

În declarația lor finală s-a afirmat că „majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul”.