Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis vineri seară o poziție cu privire la comunicatul difuzat anterior de Ministerul rus de Externe, în care Moscova a amenințat că va riposta la orice „provocare” întreprinsă în regiunea transnistreană a Republica Moldova. „Va fi considerată un atac împotriva Rusiei”, a avertizat Moscova.

Varnita, intrarea in TransnistriaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Amintim că Rusia a declarat vineri că va „riposta” la orice „provocare” militară ucraineană în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova, unde menține un contingent militar. „Să nu existe niciun dubiu: forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la orice provocare a regimului de la Kiev”, a transmis MAE rus într-un comunicat, insistând că orice acțiune care reprezintă o „amenințare” la adresa militarilor ruși staționați în Transnistria „va fi considerată un atac împotriva Federației Ruse”.

Reacția MAE român:

 • „Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă alegațiile, lipsite de fundament, conținute în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse din 24 februarie 2023 privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și retorica amenințătoare și provocatoare utilizată”.
 • „Propagarea intenționată de informații fără corespondență în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federația Rusă își intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei”.
 • „Este inacceptabilă această încercare de creare artificială de tensiuni și destabilizare în regiune și în legătură cu Republica Moldova”.
 • „MAE al României face apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, escalatorii și provocatoare, precum și la abținerea de la orice declarații și acte care pot afecta stabilitatea regiunii și a Republicii Moldova” - a transmis Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

___

Citește și: Ministerul de Externe de la Chișinău, după avertismentul Moscovei privind Transnistria: „Declarații provocatoare”

Reacția autorităților de la Chișinău și de la Kiev

Republica Moldova a respins vineri existența unei „amenințări directe” din partea Ucrainei la adresa regiunii separatiste Transnistria.

 • „Ministerul Apărării informează că monitorizează toate evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.
 • Menționăm că, în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului.
 • Ministerul conlucrează cu toate celelalte autorități de securitate ale statului ca, împreună, să prevenim orice tentativă de destabilizare, să menținem pacea și stabilitatea în țară, astfel încât cetățenii noștri să fie în siguranță.
 • Efectivul Armatei Naționale din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii din Zona de Securitate activează în regim normal.
 • În cazul în care vor fi identificate eventuale pericole pentru securitatea țării, Ministerul Apărării va informa imediat opinia publică.
 • Informațiile false distribuite au scopul să creeze panică și confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.
 • Îndemnăm cetățenii la calm și să se informeze doar din surse oficiale”, a transmis Ministerul Apărării de la Chișinău.

Șeful delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control (structură comună formată din trimișii R. Moldova, Transnistriei și Rusiei), Alexandru Flenchea, este de părere că asemenea afirmații venite de la Moscova, și nu doar, sunt falsuri:

 • „Statul vecin este în plin război, iar noi suntem în imediata vecinătate a acestui război. Parte a războiului convențional este și războiul informațional. Tocmai din acest motiv, asemenea declarații venite de la Moscova, și nu doar, să fie interpretate ca și parte a războiului informațional, care presupune multă dezinformare”.

La rândul său, consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoliak, a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post TV de la Chișinău că Ucraina nu și-ar permite niciodată astfel de acțiuni fără consultări directe cu Rep. Moldova și țările Uniunii Europene.

Rusia transmite „avertismente” către SUA, NATO și Ucraina

Transnistria, fâșia de teritoriu care s-a separat de Republica Moldova la începutul anilor '90, este situată la granița de vest a Ucrainei și a fost subiectul unor tensiuni sporite în ultimele săptămâni.

Joi, Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că face „pregătiri" pentru o „invazie" a Transnistriei.

Diplomația rusă a amplificat vineri mesajul, susținând că Ucraina a masat „personal și echipamente militare" în apropierea Transnistriei și că există „desfășurare de poziții de tragere a artileriei și o creștere fără precedent a zborurilor dronelor ucrainene" deasupra teritoriului.

„Avertizăm Statele Unite, membrii NATO și protejații lor ucraineni împotriva oricăror astfel de aventuri", a adăugat Ministerul rus de Externe în declarații ce amintesc de cele din timpul Războiului Rece.

Această creștere a tensiunii survine în contextul în care noul premier moldovean Dorin Recean a cerut recent retragerea trupelor rusești din Transnistria, ceea ce a provocat furia Kremlinului.

Autoritățile pro-europene de la Chișinău au acuzat anterior Moscova că încearcă să provoace o lovitură de stat în Moldova.

___