Banca Mondială (BM) a anunțat vineri că acordă Ucrainei un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de dolari pentru a "sprijini menținerea serviciilor esențiale și eforturile de redresare", potrivit AFP.

Banca MondialaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Acest nou sprijin face parte din proiectul PEACE, care are ca scop susținerea financiară a funcționării serviciilor de stat ucrainene și provine de la Agenția americană pentru dezvoltare internațională (USAID).

Acesta ar trebui să permită guvernului ucrainean să "sprijine sectoare-cheie, inclusiv sănătatea, educația, plata pensiilor și îngrijirea persoanelor strămutate în interiorul țării", precum și salariile funcționarilor ucraineni, a precizat BM în comunicatul său.

Noua linie de credit ridică la 20,6 miliarde de dolari fondurile mobilizate de BM pentru Ucraina, sub formă de împrumuturi sau granturi, de la începutul conflictului, în urmă cu doar un an, din care 18,5 miliarde de dolari au fost deja debursate.

"Mă bucur că Banca Mondială a mobilizat această sumă pentru a sprijini Ucraina. Vom continua să sprijinim poporul ucrainean în cele mai urgente nevoi ale sale și în coordonare cu eforturile de reconstrucție și redresare ale guvernului", a declarat președintele instituției, David Malpass.

De la începutul conflictului, țara a primit un sprijin financiar și militar substanțial din partea comunității internaționale, în frunte cu Statele Unite.

În total, de la începutul conflictului, Statele Unite au oferit Ucrainei un ajutor direct de peste 113 miliarde de dolari.