Persoane din cercul intim al președintelui rus Vladimir Putin au cooperat cu Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat șeful GRU, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat Ukrainska Pravda, citat de The Moscow Times.

Generalul-maior Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații al apărării din UcrainaFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Întrebat dacă există mulți astfel de agenți, el a spus că „există", dar a refuzat să precizeze numărul lor. În același timp, Budanov a precizat că a devenit mai ușor să facă recrutarea lor.

„Din moment ce situația din Federația Rusă se deteriorează într-adevăr pe zi ce trece, devine mai ușor în fiecare zi să găsești persoane care sunt dispuse să coopereze", a explicat el.

Șeful contraspionajului militar ucrainean susține că apropiații lui Putin acceptă să coopereze cu GUR pentru că în acest fel ei speră să-și asigure „posibilitatea unei existențe normale în viitor".

În ceea ce privește riscurile unei eventuale dezinformări, Budanov a precizat că „acest lucru este foarte ușor de verificat", iar serviciul de informații crede „în fapte, nu în vorbe".

Purtătorul de cuvânt al GRU, Andrei Cherniak, a declarat anterior că agenții din anturajul președintelui rus colaborează cu serviciul de informații ucrainean „pentru propriul lor beneficiu", nu pentru că ar avea vreo simpatie pentru Ucraina sau că ar fi împotriva războiului.

„Am găsit mecanisme de cooperare chiar și cu persoane foarte apropiate de Putin. Este vorba de oameni dincolo de orice suspiciune, cunoscuți ca fiind susținători ai 'Marii Rusii'. Unii o fac pentru a-și salva viețile, alții o fac pentru că pierd bani”, a spus el.

Disensiunile din armata rusă

Budanov a mai susținut că șeful Statului Major General rus, Valeri Gerasimov, a fost responsabil pentru înlăturarea generalului Serghei Surovikin de la comanda armatei ruse din Ucraina.

„Mai aproape de iarnă a început, nu mă tem de o astfel de declarație, o „operațiune specială" împotriva lui Surovikin. Aceasta presupunea verificări, comisii, inspecții și comunicarea acestor rezultate, în forma corectă, către conducerea de vârf a Rusiei. Au arătat o imagine conform căreia Hersonul a fost pierdut doar din cauza lui Surovikin. Numai din cauza lui au apărut problemele de dependență de droguri și alcoolism în armată", a declarat Budanov.

Șeful GRU crede că Surovikin a fost vinovat doar pentru cheltuirea nechibzuită a stocului de rachete, reducându-l aproape la zero.

În ceea ce privește conflictul dintre Ministerul rus al Apărării și finanțatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, Budanov a remarcat că acesta este „cu siguranță în avantajul Ucrainei".

„Cu cât mai multe certuri și conflicte serioase vor avea în cadrul sistemului, cu atât mai repede va veni victoria noastră. Iar eu sunt gata să îi ajut pe amândoi în același timp, tocmai pentru ca ei să se distrugă reciproc", a adăugat Budanov.

Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că Moscova va trimite muniția atât de necesară pentru trupele sale, după o dispută publică în care a acuzat conducerea militară de trădare, transmite Reuters.

Generalul Kirilo Budanov, una dintre principalele ținte ale serviciilor secrete ruse

Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, nota miercuri că Budanov a spus anterior că există agenți în Rusia care pregătesc acte de sabotaj și că amenințarea va rămâne „până când integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită”.

Cotidianul american The Washington Post nota într-un articol publicat la sfârșitul lunii ianuarie pe baza intervieverii mai multor surse că Budanov ar fi fost ținta a cel puțin 10 tentative de asasinat ale serviciilor secrete ruse, atât înainte cât și după izbucnirea războiului din Ucraina.

Se crede că la acest capitol generalul ucrainean ar fi întrecut doar de către președintele Volodimir Zelenski.

Zelenski ar fi supraviețuit la peste 12 tentative de ucidere a acestuia de către forțele ruse de la începutul războiului.

Potrivit surselor citate de presa americană, Budanov este una dintre țintele principale ale Rusiei deoarece Kremlinul îl consideră responsabil pentru distrugerea Podului Kerci care leagă Rusia de Crimeea în luna octombrie a anului trecut.

Urmărește ultimele evoluții din a 365-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.