Regatul Unit nu va trimite Ucrainei avioane Typhoon în viitorul apropiat, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, care a venit însă cu o altă soluție pentru dorința Kievului de a primi aeronave de luptă.

Avion TyphoonFoto: Claire Hartley/Bav Media / Shutterstock Editorial / Profimedia

Avioanele Typhoon ar fi prea complexe pentru piloții ucraineni și ar implica trimiterea a sute de soldați britanici la sol pentru a-i sprijini, a spus Wallace, potrivit The Mirror și The Guardian.

„Ceea ce trebuie să facem atunci când dăruim ceva este să ne asigurăm că oferim și pregătirea corespunzătoare”, a spus acesta.

„De exemplu, a face cadou un avion de vânătoare presupune mii de oameni - ingineri, piloți, instruire - cu cât platformele sunt mai complicate, cu atât mai mare este numărul lor”, a explicat Wallace.

„Occidentul nu va trimite trupe în Ucraina într-un asemenea număr - dacă ai trimite (avioane) Typhoon ar trebui să trimiți 200 de oameni de la RAF și nu vom face asta, am spus-o foarte clar”, a insistat el.

Marea Britanie are însă o altă soluție viabilă

Wallace a prezentat însă o soluție la problemă, spunând că Marea Britanie va ajuta țările care oferă Ucrainei avioane sovietice sau rusești să-și acopere lipsa de apărare aeriană.

„Dacă o țară dorește să ofere un model rusesc sau sovietic, cum ar fi un MiG 29 - și există unele țări din NATO care le au - atunci Marea Britanie va face tot posibilul să completeze cu propriile noastre avioane sau chiar să ofere o formă de poliție aeriană pentru a acoperi pierderea lor de capacitate", a spus oficialul britanic la Sky News.

El a reluat ideea și într-un alt interviu de vineri, pentru Times Radio:

„Celălalt mod rapid prin care Ucraina poate beneficia de avioane de luptă este pentru acele țări din Europa care au avioane de luptă sovietice rusești - MiG 29 sau Su-24 - dacă doresc să le doneze, putem folosi avioanele noastre de luptă pentru a le suplini lipsa și a le oferi securitate”, a declarat Wallace.

Declarațiile sale vin după ce joi, fostul premier britanic Boris Johnson a insistat ca Ucraina să primească ceea ce solicită.

„Acum este momentul să îi oferim președintelui Zelenski instrumentele de care ucrainenii au nevoie pentru a termina treaba. Ultimul an ne-a învățat că, mai devreme sau mai târziu, Occidentul le dă ucrainenilor ceea ce au nevoie. Și dacă aceasta este alegerea - mai devreme sau mai târziu - haideți să o facem mai devreme, de dragul Ucrainei și al lumii. O victorie rapidă a Ucrainei este obiectivul uman, plin de compasiune și rațional din punct de vedere economic, a spus Johnson.