Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat vineri un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean, în contextul marcării unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, asigurând poporul ucrainean că este alături de el în lupta sa „pentru o viaţă liberă şi demnă”, informează Agerpres.

Volodimir Zelenski si Maia SanduFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Nu există durere mai mare decât a pierde pe cineva drag. Nu există nedreptate mai mare decât să fii invadat şi ucis în propria casă, unde îţi duci viaţa liniştit şi frumos. Din dragoste de oameni şi de ţară, ucrainenii s-au ridicat, şi-au învins fricile şi au devenit invincibili”, a declarat Maia Sandu.

„Ucrainenii vor pace. Moldovenii vor pace. Toată lumea care are ceva sfânt şi (are) oameni dragi vrea pace. Puterea noastră vine din dragoste şi unitate. Să avem grijă unii de alţii, să avem grijă de ţară, să fim solidari cu ucrainenii care luptă pentru viaţa lor şi pentru libertatea întregului continent. Le mulţumesc tuturor celor care în fiecare zi oferă o mână de ajutor şi contribuie ca binele să învingă răul”, a transmis şefa statului moldovean.

Maia Sandu şi-a exprimat încrederea în victoria Ucrainei.

„Ucraina va învinge! Pacea va învinge! Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia ţărilor europene, libere”, a transmis Maia Sandu, care şi-a încheiat mesajul cu urarea deja consacrată în limba ucraineană, pe care a scris-o în alfabet chirilic: „Glorie Ucrainei!”.

Maia Sandu, mesaj și de la București

Joi, Maia Sandu s-a aflat la București, unde s-a întâlnit și a susținut o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, amintind că Republica Moldova trece prin provocări de securitate fără precedent.

„În pragul iernii, a trebuit să facem faţă şantajului energetic al Kremlinului. Unii şi-au dorit ca ţara noastră să cadă, să poată instala un guvern marionetă aservit intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare, rămâne fermă”, a afirmat ea.

„România este alături de noi sincer şi dezinteresat. România ne-a venit în ajutor şi ne-a livrat energie electrică. Măsurile ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. Este pentru prima oară în istoria ţării când reuşim acest lucru şi vom continua să investim în diversificare energetică”, a mulțumit aceasta.

Vorbind și despre războiul din țara vecină, Sandu a spus că „Ucraina ţine piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor şi ajutorul ţărilor europene” și că „Europa este puternică datorită unităţii şi fermităţii cu care apăra viaţa oamenilor”.

Miercuri, președintele Republicii Moldova s-a aflat la Varșovia, unde a fost invitat special al președintelui american Joe Biden, după vizita surpriză a acestuia la Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.