Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat, marți, în primul rând al liderilor europeni care au asistat la discursul susținut de Joe Biden la Castelul Regal din Varșovia, în fața a mii de oameni. De pe scenă, Biden i s-a adresat Maiei Sandu, i-a mulțumit și a cerut publicului să o aplaude. Maia Sandu a transmis, miercuri, că a fost la evenimentul din capitala Poloniei la invitația lui Joe Biden.

Joe Biden si Maia SanduFoto: Presedintia Republicii Moldova

Preşedintele american Joe Biden a susținut marți seară, la Varşovia, în fața a mii de oameni, un discurs extrem de așteptat, în care a transmis un nou mesaj de sprijin pentru Kiev, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Vorbind în fața unei mulțimi adunate în grădinile Castelului Regal din capitala Poloniei, Joe Biden a salutat rezistența poporului ucrainean și bunăvoința Poloniei și a altor aliați occidentali care au susținut Kievul în fața „asaltului ucigaș al lui Vladimir Putin”.

În primul rând al oficialilor europeni care au asistat la discursul susținut de Biden la Varșovia - în grădinile Palatului Regal - s-a aflat, alături de președintele Poloniei, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Președintele României Klaus Iohannis nu a fost prezent, el mergând la Varșovia abia miercuri, pentru a participa la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9), conform agendei oficiale.

În prima parte a discursului său, Joe Biden a avut un mesaj pentru președinta Republicii Moldova, cerând publicului să o aplaude:

  • „Cetăţenii Republicii Moldova au hotărât să trăiască în libertate, să îşi recapete independenţa şi să meargă pe drumul integrării europene
  • Doamna președinte Maia Sandu, sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră şi de oamenii liberi ai Republicii Moldova şi merită aplauze pentru asta”.

Ulterior, Casa Albă a transmis că preşedintele Joe Biden s-a întâlnit miercuri, la Varşovia, cu Maia Sandu, iar şeful Casei Albe „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Preşedintele american Joe Biden „a evidenţiat asistenţa în curs de desfăşurare a Statelor Unite pentru a ajuta Republica Moldova să îşi consolideze rezilienţa politică şi economică, inclusiv agenda de reformă democratică şi securitatea energetică, şi pentru a contracara efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunțat Casa Albă.

„Am participat la evenimentul public de la Varșovia la invitația președintelui SUA, Joe Biden”

Miercuri, Maia Sandu a scris, pe Facebook, că a particpat la evenimentul de la Varșovia la invitația președintelui Statelor Unite, cu care a vorbit apoi despre eforturile Chișinăului de a „menține pacea în țară”.

Ea mai spune că i-a transmis lui Biden că Republica Moldova are nevoie „și mai mult de sprijinul SUA” și că l-a invitat la Chișinău pe președintele american.

Redăm integral mesajul Maiei Sandu:

  • „La invitația Președintelui SUA, Joe Biden, am participat la evenimentul public de la Varșovia, acolo unde domnia sa a susținut un discurs istoric care a marcat un an de la începerea războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. După adresarea sa, am discutat cu Președintele american despre consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și despre eforturile noastre de a menține pacea și ordinea publică în țară.
  • I-am transmis Președintelui Biden că moldovenii își doresc să rămână parte a lumii libere, să trăiască în siguranță și să-și realizeze visul de a adera la Uniunea Europeană și i-am mulțumit pentru sprijinul important oferit de către SUA pentru dezvoltarea economică și transformarea democratică a țării noastre.
  • Am folosit ocazia acestei întâlniri pentru a-i transmite Președintelui Statelor Unite ale Americii că, în situația dificilă în care ne aflăm, cu un război la hotar, avem nevoie și mai mult de sprijinul SUA pentru a ne consolida reziliența economică.
  • Îi suntem recunoscători poporului american și pentru ajutorul oferit de către Guvernul SUA în ultimul an în vederea depășirii crizei energetice. Acest lucru ne-a permis să oferim compensații cetățenilor cu venituri mici pentru a putea face față mai ușor prețurilor crescute la resursele energetice. Mizăm în continuare pe susținerea guvernului american în efortul nostru de diversificare a surselor de energie și de consolidare a securității energetice.
  • Prietenii noștri americani ne-au fost alături încă din primii ani de Independență și ne bucurăm să îi știm în continuare alături de Moldova și acum, în aceste vremuri complicate.
  • L-am invitat pe Președintele Biden să ne viziteze din nou țara”.

Reamintim că în 13 februarie Maia Sandu a acuzat Rusia că plănuiește o lovitură de stat la Chișinău. Maia Sandu a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

  • „Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.
  • Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.
  • Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent.
  • De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a spus Maia Sandu.

John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a reacționat atunci spunând că informaţiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chişinău sunt îngrijorătoare şi că Washingtonul este alături de guvernul şi poporul moldovean.

CITEȘTE ȘI: