Povestea lui Denis Tkaci, primul soldat ucrainean care ar fi fost ucis în războiul declanșat de Vladimir Putin, a fost amintită pentru cei de la The Guardian de către soția sa, cea care i-a spălat trupul sfârtecat de gloanțe înainte să-l îngroape în costumul de mire.

Militari ucraineni la un punct de controlFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Sergentul în vârstă de 36 de ani a murit singur la scurt timp după ora 3:40 în ziua invaziei, cu peste o oră înainte ca președintele rus Vladimir Putin să citească declarația sa de război împotriva Ucrainei.

Tkaci era staționat la un punct militar de trecere aflat la marginea satului Zorînivka din estul regiunii Lugansk. Cu câteva minute înainte să fie ucis, el ordonase retragerea celor 5 tineri aflați sub comanda sa, toți membri ai serviciului de grăniceri al Ucrainei.

Aceștia reperaseră cu ajutorul binoclurilor cu termoviziune un grup de soldați ruși care încercau să se furișeze către poziția ucraineană slab fortificată în timp ce afară ningea puternic. Era o avangardă. În spatele lor se afla un întreg corp de armată trimis de Putin în Ucraina pe 24 februarie 2022.

În acel moment, rușii și-au dat cumva seama că au fost văzuți, au deschis focul și un val de gloanțe a străpuns pereții gheretei improvizate dintr-un fost vagon de tren în care se adăpostea Tkaci.

Serviciul de grăniceri al Ucrainei a confirmat că atacul asupra Zorînivkăi a fost primul consemnat pe teritoriul Ucrainei în acea dimineață. Militarii care erau staționați aici afirmă că Tkaci a fost prima victimă din zonă a războiului de agresiune declanșat de Kremlin.

În „ceața războiului” puține lucruri sunt sigure și nu este exclus ca alte vieți să fi fost pierdute mai devreme în raiduri clandestine, însă dovezi puternice sugerează că Tkaci a fost într-adevăr primul militar ucrainean ucis în urmă cu un an.

Grănicerii ucraineni, primele victime ale războiului declanșat de Putin

„Grănicerii au fost primii care au simțit pe propria piele trădarea inamicului și au intrat în luptă împotriva forței copleșitoare a forțelor armate ale Federației Ruse. Potrivit departamentuli Milove din Lugansk, invadatorii ruși au deschis focul asupra localității Zorînivka la ora 3:40. Grăniceri ucraineni au fost uciși. Acestea au fost primele pierderi ale fraților noștri în invazia pe scară largă a Rusiei”, afirmă serviciul de grăniceri al Ucrainei.

În ghereta improvizată alături de Tkaci se mai afla și sergentul Artem Umaneț, în vârstă de 21 de ani, care își terminase rondul înainte de 12 noaptea. Acesta relatează că au stat la povești, Tkaci menționând că intenționează să plece în permisie pe 2 martie pentru a sărbători ziua de naștere a fiicei sale.

Cei doi s-au întins apoi să se culce, în timp ce camarazii lor le-au luat locul la patrulare. Părea o noapte ca oricare alta, până când n-a mai fost. În jurul orei 3 dimineața, prin stațiile radio a venit vestea că bărbați înarmați neidentificați au fost văzuți pe teritoriul ucrainean în zonă.

„Denis a luat decizia să stăm de veghe până la noi ordine”, povestește Umaneț. Apoi le-a ordonat oamenilor săi să se retragă unul câte unul, spunându-le că îi va urma după ce ajung toți pe pozițiile din spate.

Lui Denis Tkaci i-au supraviețuit soția sa și cei doi copii, o fată și un băiat. Grănicerul ucrainean a fost decorat postum de către președintele Volodimir Zelenski pentru eroism.

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.