Activiștii germani care protestează împotriva invaziei Rusiei în Ucraina au parcat vineri un tanc distrus și ruginit chiar în fața ambasadei Rusiei din Berlin, aducând o bucată din câmpul de luptă în centrul capitalei germane, potrivit AFP.

Un tanc rusesc T-72 este încărcat pe un camion de către soldații ucraineni în afara orașului IziumFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

„Tancul distrus semnifică căderea. Ucraina va fi Stalingradul lui Putin”, a declarat Wieland Giebel, curatorul muzeului Berlin Story Bunker, referindu-se la înfrângerea Germaniei într-o bătălie majoră din cel de-al Doilea Război Mondial.

Tancul, un T-72 B1 rusesc, a fost distrus pe 31 martie 2022, în apropiere de satul Dmitrivka, lângă Kiev, de o mină antitanc, potrivit organizatorului Giebel și colegului Enno Lenze.

Aceștia au precizat că a fost transferat în Germania cu ajutorul Ministerului ucrainean al Apărării și al Muzeului național ucrainean de istorie militară.

Acesta a fost amplasat la intersecția dintre Schadowstrasse și principalul kilometru turistic al capitalei germane, Unter den Linden, unde va rămâne până luni.

Biroul districtual al districtului Mitte din Berlin a respins anul trecut cererea lui Lenze și Giebel de a expune tancul, invocând preocupări legate inclusiv de siguranța rutieră.

Organizatorii au intentat o acțiune în justiție, iar Tribunalul Administrativ din Berlin le-a acordat permisiunea de a continua proiectul.

Ulterior, tancul va face un turneu prin Europa și ar putea ajunge într-un muzeu german al tancurilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.