Premierul polonez Mateusz Morawiecki a mers vineri, la împlinirea unui an de la invazia rusească, în capitala ucraineană Kiev, aducând cu el primele tancuri Leopard 2 de fabricație germană promise de Varșovia Ucrainei, relatează Reuters.

Mateusz MorawieckiFoto: Mustafa Ciftci / AFP / Profimedia

Morawiecki a sosit în capitala ucraineană dimineața și a depus o coroană de flori la Zidul Memorial din centrul Kievului, fiind însoțit de omologul său Denîs Șmîhal.

„Am adus un omagiu alături de premierul Mateusz Morawiecki memoriei apărătorilor ucraineni care au pierit. Suntem recunoscători pentru sprijinul zilnic al prietenilor noștri. Ne amintim de cei care și-au dat viața pentru libertatea și independența Ucrainei”, a transmis ulterior Șmîhal pe pagina sa de Twitter.

Ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak a anunțat apoi de la Varșovia că tancurile Leopard 2 promise Kievului „sunt deja în Ucraina”.

„Premierul nu a putut fi astăzi aici, el a mers la Kiev pentru a duce tancurile Leopard, care vor fi primul lot livrat Ucrainei”, a declarat și președintele Andrzej Duda în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al țării.

Polonia, prima țară care a promis Ucrainei tancuri occidentale

În data de 11 ianuarie a acestui an guvernul de la Varșovia a devenit primul partener al Kievului care a anunțat că va trimite tancuri fabricate într-un stat occidental, modelul Leopard 2 produs de Germania, forțelor armate ale Ucrainei.

Oficialii de la Kiev au solicitat tancuri occidentale, printre care și modelul Leopard fabricat în Germania, încă de la începutul invaziei rusești dar până la momentul respectiv partenerii săi din Vest îi furnizaseră doar vehicule de luptă sovietice recondiționate sau modernizate.

Însă președintele polonez Andrzej Duda a anunțat luna trecută că țara sa va preda Ucrainei o companie de tancuri Leopard (n.r. 14 bucăți) ca parte a „unei coaliții aflate în construire”.

„După cum știți, trebuie să fie îndeplinite o serie întreagă de cerințe formale, [obținerea de] acorduri etc. Mai presus de toate, ne dorim să fie o coaliție internațională”, a explicat acesta în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de omologii săi de la Kiev și Vilnius în orașul Liov din vestul Ucrainei.

Germania a dat undă verde trimiterii de tancuri Leopard Ucrainei

După săptămâni de opoziție și negocieri tensionate între Berlin, Varșovia și celelalte state care doreau un sprijin militar mai ferm pentru Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat în cele din urmă pe 25 ianuarie că guvernul său va trimite o companie de tancuri Leopard 2 Kievului.

El a precizat de asemenea că Germania va autoriza ca statele care dețin astfel de tancuri de fabricație germană să le poată transfera Ucrainei dacă doresc să facă acest lucru. Regulile privind achizițiile de echipament militar între statele membre ale NATO prevăd această condiție obligatorie pentru transferul de armament către o țară terță.

Pe 3 februarie, un purtător de cuvânt al guvernului german a confirmat că aceleași măsuri au fost dispuse și pentru modelul Leopard 1, fără a preciza însă ce număr de tancuri de acest tip va pregăti Berlinul pentru a fi trimise Ucrainei.

Mai multe țări europene și-au exprimat intenția de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei imediat după anunțul făcut de Scholz în ianuarie, însă Canada a fost cea care le-a luat fața tuturor, anunțând pe 5 februarie că a trimis primul vehicul de luptă de acest tip Kievului. Guvernul de la Ottawa a anunțat însă că va furniza în total doar 4 tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Marea Britanie și Statele Unite au anunțat la rândul lor că vor trimite tancuri de fabricație occidentală forțelor armate ucrainene, modelul Challenger 2, respectiv Abrams. Britanicii au promis o companie de 14 tancuri de fabricație autohtonă, în timp ce președintele american Joe Biden a anunțat 31 de tancuri americane pentru Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.