Secretarul de stat american Antony Blinken va merge săptămâna viitoare în vizită în mai multe țări aliate sau apropiate de Rusia într-un turneu oficial menit să contrabalanseze influența Moscovei, relatează Interfax.

Antony Blinken și Serghei LavrovFoto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Departamentul de stat de la Washington a anunțat într-un comunicat că Blinken va sosi pe 28 februarie la Astana, unde se va întâlni cu înalți oficiali kazahi „pentru a aprofunda cooperarea bilaterală”.

Ministerul kazah de externe a precizat că Blinken va fi primit de președintele Kassym-Jomart Tokayev și va purta discuții cu șeful diplomației de la Astana, Mukhtar Tleuberdi.

Kazahstanul va găzdui în aceeași zi o reuniune ministerială a șefilor ministerelor de afaceri externe ai țărilor din Asia Centrală în format C5+1 (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan + Statele Unite).

Potrivit Departamentului de stat de la Washington, întâlnirea „se va concentra pe consolidarea cooperării economice, energetice, privind mediul și securitatea” între SUA și cele cinci state asiatice.

Kazahstanul a luat o serie de decizii vizând distanțarea de Moscova după începerea războiului din Ucraina.

Va ridica Blinken problema „elefantului din cameră” în India?

Secretarul de stat al SUA se va deplasa apoi în Uzbekistan, unde se va întâlni cu oficiali de la Tașkent „pentru a promova în continuare parteneriatele pe o serie de probleme bilaterale și regionale”.

El își va încheia turneul pe 1 martie cu o vizită în India, pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe ai grupului G20 și a se întâlni, de asemenea, cu oficiali ai guvernului indian și ai societății civile „pentru a reafirma parteneriatul puternic” dintre cele două țări, potrivit Departamentului de stat al SUA.

India este una dintre țările care s-au abținut la voturile ONU privind condamnarea agresiunii rusești împotriva Ucrainei pe care președintele Vladimir Putin a declanșat-o în urmă cu un an.

În luna ianuarie a acestui an India a important un volum record de petrol rusesc după ce Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și Marea Britanie au impus embargouri împotriva importurilor de produse petroliere produse în Rusia.

Se crede că India este cel mai important actor care ajută Rusia să evite sancțiunile occidentale și să își trimită o parte a petrolului pe piețele în care altfel n-ar avea acces din cauza restricțiilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.