Consiliul European a adoptat o declaraţie, la împlinirea unui an de la debutul războiului în Ucraina, în care condamnă, din nou, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi afirmă că ”nicio ţară nu are dreptul să îşi invadeze vecinul”. Liderii europeni reiterează sprijinul pentru ţara invadată şi transmit că ”vom continua să acţionăm cu fermitate şi în deplină solidaritate cu Ucraina”, ţară care este ”parte din familia europeană”.

Liderii Consiliului European alături de Volodimir ZelenskiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

”Acum un an, Rusia lui Putin a început războiul brutal de agresiune împotriva Ucrainei. Poporul ucrainean a dat dovadă de o tărie incredibilă în apărarea patriei şi a principiilor de bază ale dreptului internaţional împotriva agresiunii ruse. Ucrainenii au arătat hotărâre în apărarea democraţiei şi a libertăţii, rezilienţă în faţa greutăţilor şi demnitate când au avut de înfruntat crimele Rusiei. Poporul ucrainean a arătat lumii întregi că decizia privind viitorul Ucrainei aparţine doar ucrainenilor. Nicio ţară nu are dreptul să îşi invadeze vecinul sau să îi violeze suveranitatea şi integritatea teritorială. Această agresiune este o crimă împotriva păcii. Ea violează Carta ONU, valorile ONU şi valorile omenirii. Nu putem şi nu trebuie să rămânem pasivi în faţa unor astfel de crime”, se arată în declaraţia Conmsiliului Europoean, tradusă şi postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit documentului, ”Rusia a vizat în mod sistematic civili, a distrus oraşe şi a atacat identitatea ucraineană. Suntem hotărâţi să ne asigurăm că toţi cei care sunt responsabili pentru crime de război şi alte crime grave comise în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei vor fi traşi la răspundere”.

”Rusia a folosit ca armă alimentele şi energia, a lansat ameninţări nucleare iresponsabile şi a diseminat narative false cu privire la război. Războiul de agresiune dus de Rusia şi consecinţele acestuia au afectat în mod semnificativ multe state, în special prin impactul asupra economiei globale şi a preţurilor la alimente şi mărfuri. Uniunea Europeană va continua să lucreze cu partenerii săi pentru a atenua aceste efecte şi pentru a oferi asistenţă ţărilor şi popoarelor cele mai afectate”, se mai arată în Declaraţie.

Liderii europeni reamintesc că Uniunea Europeană şi partenerii săi au acţionat rapid şi unitar.

”Şi vom continua să acţionăm cu fermitate şi în deplină solidaritate cu Ucraina şi poporul său, atât timp cât va fi nevoie. Toţi ucrainenii merită să trăiască în pace şi să îşi decidă singuri propriul destin. Ucraina este parte din familia noastră europeană. Ucrainenii şi-au exprimat dorinţa pentru un viitor european şi Ucraina a devenit ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Alegerea cetăţenilor Ucrainei este pentru pace, democraţie, stat de drept, respect pentru drepturile fundamentale şi prosperitate”, au mai transmis liderii europeni.

Potrivit acestora, Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina politic, economic, umanitar, financiar şi militar, inclusiv prin achiziţii rapide şi coordonate din industria europeană.

”Vom sprijini, de asemenea, reconstrucţia Ucrainei, pentru care vom încerca să utilizăm activele ruseşti îngheţate şi imobilizate în conformitate cu dreptul european şi internaţional. Vom creşte suplimentar presiunea colectivă asupra Rusiei pentru a opri războiul de agresiune. În acest scop, urmează să adoptăm al zecelea pachet de sancţiuni şi vom lua măsuri împotriva celor care încearcă să eludeze măsurile UE. Susţinem formula de pace prezentată de Preşedintele Zelenski. Împreună cu partenerii noştri internaţionali, ne vom asigura că Ucraina va izbândi, că dreptul internaţional este respectat, că pacea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul graniţelor recunoscute internaţional, sunt restaurate, că Ucraina va fi reconstruită şi că se va face dreptate. Până în acea zi, nu ne vom opri”, se mai arată în document.

Membrii Consiliului European sunt şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. (sursa: News.ro)