Ministerul rus al Apărării a anunțat pentru a doua oară într-o zi că Ucraina se pregătește pentru „o provocare cu o invazie în Transnistria”. Moscova susține că este un „răspuns la un presupus atac al trupelor ruse de pe teritoriul transnistrean” și amenință că va răspunde „adecvat” deoarece este o amenințare directă a contingentului de militari ruși din regiunea separatistă.

TransnistriaFoto: Dreamstime.com

Rusia susține joi seară că Ucraina a „intensificat pregătirile” pentru invadarea Transnistriei și a acumulat trupe și echipamente militare la granița cu regiunea separatistă din Republica Moldova, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Ministerul rus al Apărării afirmă că „regimul de la Kiev” vrea să invadeze Transnistria „ca răspuns la o presupusă ofensivă militară rusă” din regiune.

De asemenea, susține că Forțele Armate Ucrainene au „desfășurat artileria pe poziții de tragere” și că a remarcat „o creștere fără precedent a zborurilor avioanelor fără pilot ale forțelor armate ucrainene deasupra teritoriului transnistrean".

Ministerul rus al Apărării a subliniat că „provocarea planificată de Kiev” este o amenințare directă pentru contingentul rus de menținere a păcii desfășurat în Transnistria, iar „forțele armate ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea pregătită de partea ucraineană”.

Joi dimineață, Ministerul rus al Apărării a anunțat că Ucraina plănuiește să invadeze Transnistria „în viitorul apropiat” sub steag fals pentru a da vina pe armata rusă.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că „monitorizează îndeaproape situația de la granița Ucrainei cu Transnistria și că este pregătit să reacționeze la orice schimbare a situației”.

Chișinăul a respins acuzațiile Rusiei

Republica Moldova a respins joi acuzațiile Ministerului rus al Apărării. „Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova”, a transmis Guvernul de la Chișinău.

Anunțul Ministerului rus al Apărării despre eventuale provocări ale Ucrainei în Transnistria reprezintă mai degrabă un element de operaţiune psihologică decât intenţii reale, a comentat joi Valeriu Mija, secretar de stat din Ministerul Apărării de la Chişinău. Oficialul a atras însă atenţia că autorităţile statului moldovean trebuie să monitorizeze atent situaţia şi să fie vigilente.

„Populaţia trebuie să conştientizeze că în Ucraina nu se desfăşoară numai un război clasic. Un element al acestui război sunt operaţiunile psihologice. Instituţiile statului trebuie să fie vigilente, să monitorizeze acest subiect”, a declarat la Radio Moldova Valeriu Mija, secretar de stat al Ministerului Apărării, citat de news.ro.

El a atras însă atenţia că, deşi Federaţia Rusă obişnuieşte să facă astfel de declaraţii destul de des, este pentru prima dată când o astfel de avertizare vine din partea Ministerului rus al Apărării.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a acuzat Moscova la începutul acestei luni că plănuiește o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul și a atrage Transnistria în războiul său.

Regiunea majoritar vorbitoare de limbă rusă s-a desprins din Moldova sovietică de atunci în 1990. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, separatiștii pro-ruși au purtat un război sângeros cu forțele guvernamentale moldovenești.

Putin a anulat un decret ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană

Președintele rus Vladimir Putin a anulat marţi un decret care data din 2012 şi care stabilea, de fapt, principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse, în documentul anulat stipulându-se inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”, potrivit News.ro.

Măsura a fost luată în aceeași zi în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că planul Rusiei este de a înlocui conducerea pro-occidentală a Moldovei, iar pentru aceasta Moscova și-ar dori să țină sub control Aeroportul din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

Potrivit presei ruse, documentul a fost semnat „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.

Măsura de anulare a decretului semnalează că Moscova îşi reconsideră principiile recunoscute până acum în relaţiile internaţionale şi vine după discursul rostit marţi în parlament, în care Vladimir Putin a anunţat că războiul din Ucraina va continua şi că este un război de facto cu SUA şi NATO. Vladimir Putin a anunţat, de asemenea, că Rusia îşi suspendă participarea în tratatul bilateral pe care îl are cu SUA în domeniul armelor nucleare, New START. (Sursă foto Dreamstime)

Urmărește ultimele evoluții din a 365-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.