Autoritățile de peste Prut s-au pregătit încă de acum un an pentru o posibilă invazie a rușilor, luând în calcul inclusiv distrugerea sau blocarea pistei de decolare de la Aeroportul Internațional Chișinău, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Nicu Popescu, scrie deschide.md.

Aeroportul din ChișinăuFoto: Cristian Straista / AP / Profimedia

„Acest lucru era conștientizat un an în urmă și toate instituțiile erau pregătite de riscuri pentru țara noastră, inclusiv la Aeroportul din Chișinău. Ceea ce se discută azi în spațiul public era prevăzut și noi eram conștienți și pregătiți pentru un astfel de scenariu”, a declarat Nicu Popescu la emisiunea „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Reacția autorităților din Republica Moldova vine în contextul noilor afirmații ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski despre planul Moscovei pentru destabilizarea țării vecine, potrivit cărora Rusia intenționa să preia controlul asupra Aeroportului Internațional din Chișinău pentru transportarea militarilor și echipamentelor în stânga Nistrului.

Vicepremierul moldovean Nicu Popescu a subliniat că autoriățile de la Chișinău sunt pregătite pentru a face față amenințărilor și au aluat în considerare încă de la începutul războiului să protejeze aeroportul din capitala Moldovei prin distrugerea sau blocarea pistei de decolare.

„Există modalități standard de protecție a unui aeroport. Eu, dacă îmi permiteți nu o să intru în detalii de ordin militar sau tehnic, dar la modul practic, funcționalitatea unui aeroport depinde de capacitatea pistei de decolare să primească avioane. Prin distrugerea acestei piste sau prin blocarea acestei piste..., dar din nou eu nu voi intra în detalii pentru că sunt zeci de măsuri prin care un aeroport poate fi apărat și aceste măsuri au fost prevăzute, pregătite de instituțiile noastre. Instituțiile noastre totdeauna au fost pregătite să se asigure că Aeroportul nostru nu cade în mâinile unor state ostile”, a declarat Popescu.

Și premierul Moldovei, Dorin Recean, a reacționat la declarațiile lui Zelenski, menționând că instituțiile de peste Prut sunt pregătite pentru astfel de scenarii.