Austria a fost criticată pentru că a permis ca 18 deputaţi ruşi să participe la o reuniune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care se desfăşoară la Viena chiar în aceste zile, când se împlineşte un an de la invazia rusă în Ucraina. Rihards Kols, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul parlamentului leton, a avut o prestaţie memorabilă la reuniune, protestând într-un mod inedit.

Ministrul austriac de externe, Alexander SchallenbergFoto: Natasa Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cea de-a 22-a Reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE a avut loc joi la Centrul de Congrese Hofburg din Viena. Chiar înainte de reuniune, OSCE - şi Austria, ca ţară-gazdă a organizaţiei - a fost intens criticată pentru că a permis prezenţa unei delegaţii ruse, din care au făcut parte inclusiv persoane sancţionate, scrie News.ro.

„Există un elefant în această încăpere, care poartă numele de delegaţia Federaţiei Ruse”

Iar dacă delegaţiile Ucrainei şi Lituaniei la OSCE au ales să boicoteze reuniunea, pentru a nu sta alături de ruşi, un parlamentar din Letonia, şeful comisiei de politică externă a parlamentului din ţara sa, a ales o altă formă de protest.

El a avut o alocuţiune virulentă, adresându-se în final direct ruşilor cu celebrele cuvinte pe care ucrainenii care apărau Insula Şerpilor le-au spus, la începutul invaziei.

  • „Există un elefant în această încăpere, care poartă numele de delegaţia Federaţiei Ruse.
  • Dacă aş fi un martor şi cineva m-ar întreba: Cine este criminal de război?, ei bine, eu aş arăta spre băncile din spate din această sală.
  • Este pur şi simplu o ruşine. Este o ruşine că această delegaţie se află aici, în special delegaţia care este formată din persoane sancţionate care au votat pentru anexarea teritoriilor unei ţări independente...
  • Acestea sunt principiile pe care această instituţie a fost însărcinată să le protejeze şi să le păzească! Iar noi stăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat!”, a spus Rihards Kols în limba engleză, în timp ce în spatele său era desfăşurat un drapel ucrainean.

A încheiat însă în rusă, cu un citat celebru, care poate nu este considerat chiar diplomatic, dar care a considerat că este perfect potrivit pentru această ocazie: „Nava de război rusă, du-te dracului!”.

Iată momentul:

Austria, criticată dur pentru că a permis ca 18 parlamentari ruşi să participe la o reuniune de securitate

Optsprezece parlamentari ruşi participă, joi şi vineri, la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE , iar criticii spun că Rusia primeşte astfel o platformă pentru a-şi „justifica agresiunea” şi pentru a „muşamaliza crimele de război” chiar la un an de la agresiunea asupra statului vecin.

Dezbaterea reuniunii OSCE din acest an se intitulează „Un an: Continuarea războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Liderul delegaţiei ucrainene, Mikita Poturaev, a declarat că reuniunea ar fi trebuit să fie amânată. Participarea Rusiei „subminează integritatea acesteia şi compromite poziţia clară pe care a arătat-o cu privire la agresiunea rusă”, a arătat el.

„Un moment nefericit”

Răspunzând petiţiei adresate de parlamentari din 20 de state membre de a refuza vizele deputaţilor ruşi - care, în calitate de membri ai Dumei, se află sub incidenţa sancţiunilor UE - ministrul de externe al Austriei a recunoscut că momentul a fost „nefericit”.

Însă, în calitate de gazdă a OSCE - organizaţie cu 57 de membri creată în timpul Războiului Rece ca un forum de discuţii între blocul occidental şi cel estic -, Austria a fost obligată să permită intrarea delegaţiilor din toate ţările participante, a explicat Alexander Schallenberg.

  • „Dar, în acelaşi timp, nu trebuie să nu ţinem cont de faptul că avem nevoie de platforme” de discuţii, a declarat Schallenberg pentru televiziunea austriacă. „OSCE nu a fost niciodată o organizaţie de oameni care gândesc la fel. La un moment dat, sperăm că diplomaţiei i se va acorda din nou spaţiu”, a menţionat el.

Scrisoare deschisă pentru ca Austria să renunţe la neutralitate

Presa austriacă a relatat că partidul de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPÖ) i-a invitat pe parlamentarii ruşi la balul academicienilor săi, un eveniment anual de ţinută solemnă organizat pentru politicienii şi susţinătorii naţionalişti chiar la Palatul Hofburg, unde este sediul permanent al OSCE.

Liderul delegaţiei ruse, vicepreşedintele Dumei de Stat Piotr Tolstoi, a declarat însă agenţiei austriece de presă APA că „nu are în plan alte evenimente, baluri, recepţii şi aşa mai departe”, ci intenţionează să „lucreze pentru conferinţa din 23 şi 24 februarie”, relatează The Guardian.

Potrivit acordului semnat între Austria şi OSCE, eliberarea vizelor „nu este o chestiune discreţionară, ci o chestiune de obligaţie legală”, a precizat OSCE, adăugând că acestea vor fi valabile doar pentru Austria şi doar pe durata reuniunii de două zile.

Între timp, un grup de aproximativ 100 de personalităţi din Austria au semnat o a doua scrisoare deschisă adresată guvernului, îndemnându-l să renunţe la cele şapte decenii de neutralitate şi să recunoască faptul că situaţia de securitate a Europei s-a schimbat dramatic.

  • „Mulţi austrieci par să creadă în continuare că putem rămâne în afara tuturor conflictelor militare, că doar o politică externă paşnică ne garantează securitatea şi că participarea noastră activă la stabilizarea Europei nu este necesară.
  • Aceste idei sunt expresia unei contradicţii între realitatea austriacă şi cea globală. Ele sunt periculoase atât pentru Austria, cât şi pentru Europa”, au scris semnatarii.