O fotografie apărută pe rețelele de socializare arată un HIMARS gonflabil folosit de armata ucraineană pentru a induce în eroare forțele armate ruse, în timp ce o înregistrare video realizată de producătorul „momelilor” oferă mai multe detalii despre acestea.

SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARSFoto: Roman Koksarov / AP / Profimedia

Pe lângă fotografia cu imitația lansatorului multiplu de rachete de fabricație americană, administratorii paginii OSINTtechnical au obținut și una ce arată un M777 gonflabil. Acesta este un tip de obuzier cu calibru de 155 de milimetri fabricat în Marea Britanie, soldații ucraineni fiind antrenați în folosirea lui atât în Regatul Unit, cât și Statele Unite și Canada.

În mod interesant, aceste „momeli” gonflabile sunt produse de o firmă din Cehia, fiind un sprijin militar mai puțin obișnuit acordat de Praga forțelor armate ucrainene. Trebuie menționat însă că astfel de echipamente sunt folosite de forțele armate din întreaga lume pentru a-și induce inamicul în eroare cu privire la pozițiile lor.

Ministerul rus al Apărării a încetat timp de mai multe luni să anunțe în actualizările sale zilnice privind evoluția „operațiunii militare speciale” că a distrus lansatoare HIMARS după ce la sfârșitul lunii august a anului trecut cotidianul american The Washington Post a scris că forțele Moscovei au lansat rachete de croazieră Kalibr ce costă milioane de dolari împotriva unor momeli de lemn construite de ucraineni pentru a imita aceste sisteme de fabricație americană.

Știrea a făcut înconjorul presei din întreaga lume și s-a viralizat pe rețelele de socializare.

Rusia susține din nou că a distrus HIMARS-uri americane în Ucraina

Însă după aproape jumătate de an de tăcere, la începutul lunii februarie general-locotenentul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, a afirmat din nou că forțele Moscovei au distrus sisteme HIMARS, de data aceasta în zona orașului Kramatorsk din regiunea Donețk.

Niciuna din pretinsele lovituri ale Rusiei împotriva lansatoarelor americane nu a fost confirmată de surse independente după ce un prim lot a ajuns în Ucraina pe 23 iunie.

La începutul acestei săptămâni Serviciul de Informații Externe de la Moscova a plusat față de comentariile făcute mai devreme în cursul lunii de comandamentul militar de la Moscova, afirmând că forțele ruse au distrus „majoritatea” echipamentelor primite de Kiev din partea unor state membre ale NATO.

„Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse are informații că în perioada agresiunii împotriva Rusiei din decembrie 2021, țările NATO au predat Forțelor Armate ale Ucrainei 1.170 de sisteme de apărare aeriană, 440 de tancuri, 1.510 de vehicule de luptă a infanteriei, 655 de sisteme de artilerie”, afirmă SIE rus într-un comunicat remis presei luni.

Lăsând la o parte natura propagandistică a „anunțului”, nu este clar în ce mod au ajuns autoritățile ruse la acest bilanț, ținând cont că Polonia, cea care a furnizat Ucrainei tancuri de fabricație sovietică recondiționate, a livrat Kievului în jur de doar 260 de astfel de vehicule de luptă.

Alte state din fostul bloc sovietic au livrat la rândul lor tancuri Ucrainei, dar numărul lor rămâne redus și insuficient pentru ca bilanțul total să se apropie de cel anunțat de SIE al Rusiei. Același lucru este valabil și pentru numărul de blindate sau sisteme de artilerie prezentat de serviciul de informații de la Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 365-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.