Armata rusă afirmă că forțele sale au distrus lansatoare multiple de rachete M-270 MLRS și M-142 HIMARS din apropierea orașului Kramatorsk aflat în regiunea Donețk din estul Ucrainei, relatează TASS.

General-locotenentul Igor KonasenkovFoto: AFP / AFP / Profimedia

„În zona orașului Kramatorsk din Republica Populară Donețk”, lansatoarele M-270 MLRS și M-142 HIMARS de fabricație americană au fost distruse”, a declarat joi general-locotenentul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, în timpul actualizării sale zilnice privind evoluția „operațiunii militare speciale”.

El a mai raportat distrugerea a trei depozite de rachete și muniții ale forțelor ucrainene din regiunile Zaporojie și Donețk.

Aceasta a fi prima oară în care ministerul rus al Apărării susține că a distrus sisteme HIMARS după luni de zile în care nu a mai menționat subiectul.

La începutul lunii august a anului trecut ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat personal că forțele Moscovei au distrus 6 sisteme HIMARS după ce acestea au ajuns în Ucraina pe 23 iunie.

Anunțul făcut de Șoigu la momentul respectiv a ieșit în evidență datorită faptului că în mod obișnuit el nu comentează situația de pe front, lucru care cade în sarcina generalului Konașenkov.

În plus, asta ar fi însemnat că forțele ruse au reușit să distrugă jumătate din sistemele HIMARS pe care Ucraina le-a primit până la momentul respectiv în condițiile în care Moscova nu a putut demonstra vreo astfel de lovitură cu o înregistrare video.

Rușii au „uitat” de sistemele HIMARS după un articol apărut în presa americană

Anunțul făcut de Șoigu în data de 2 august a venit la doar o zi după ce ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au distrus alte două lansatoare multiple de rachete fabricate în Statele Unite.

Rusia afirmase și în luna iulie că a distrus sisteme HIMARS în contextul în care forțele ucrainene au început să le folosească rapid în atacuri devastatoare asupra unor noduri logistice și depozite de muniții ale forțelor ruse.

Anunțurile privind distrugerea unor sisteme HIMARS s-au oprit însă brusc după ce The Washington Post a scris pe 30 august că forțele armate ruse au folosit rachete Kalibr în valoare de milioane de dolari să tragă asupra unor momeli din lemn construite de ucraineni pentru a semăna cu lansatoarele de rachete americane.

Un diplomat american citat sub condiția anonimității a declarat pentru The Post că loviturile asupra machetelor ar putea explica parțial de ce ministerul rus al Apărării a raportat că a distrus mai multe sisteme HIMARS decât a primit vreodată Ucraina.

„După câteva săptămâni pe teren, cel puțin 10 rachete de croazieră Kalibr au fost trase asupra momelilor - un succes inițial care a permis Ucrainei să extindă producția de copii pentru o utilizare mai largă”, afirma acesta.

Costul de producție al unei rachete Kalibr este estimat la 6,5 milioane de dolari.

În mod interesant, de data aceasta purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării nu a anunțat și câte sisteme HIMARS ar fi distrus forțele sale, rezumându-se la a afirma că au fost distruse cele din apropierea orașului Kramatorsk.

Urmărește ultimele evoluții din a 344-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.