Lupte dure au loc în estul Ucrainei, unde rușii încearcă să câștige teren în zona orașului strategic Lyman, a declarat adjunctul ministrului apărării Hanna Malyar. De asemenea, rușii pregătesc ofensive în mai multe zone și desfășoară „în mod „activ” operațiuni de recunoaștere pe câmpul de luptă, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Rusia este „din nou” amenințată de „tancurile germane”, spune Putin / Avertisment către țările occidentale: „Nu trimitem tancuri la granițele lor, dar avem cu ce să le răspundem”. Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia este „din nou” amenințată de tancurile germane, referindu-se la blindatele Leopard 2 promise de Berlin și țările occidentale Kievului și făcând o nouă paralelă între războiul împotriva lui Hitler și campania sa militară în Ucraina.
  • Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi că societăţile ruse producătoare de armament îşi vor spori „semnificativ” livrările anul acesta pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”.
  • Armata ucraineană susține că forțele ruse pregătesc o mobilizare mascată în Donețk. Forțele rusești se pregătesc pentru o „mobilizare ascunsă” în estul regiunii Donețk, a declarat joi Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa oficială de Facebook, potrivit CNN.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că îşi pregăteşte forţele armate pentru a „se răzbuna” pe Ucraina, dar şi pe Europa, care sprijină Kievul în faţa invaziei declanşate acum aproape un an de Moscov
  • Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita „luni” sau chiar „ani” de pregătire pentru piloți, subliniind că a căutat cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul, scrie AFP.
  • Rachete cu rază lungă: Ucraina se angajează să nu atace teritoriul rus și să stabilească țintele cu aliații. Ministrul ucrainean al apărării a declarat că țara va oferi garanții că nu va lovi Rusia dacă va primi rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut aliaților săi, potrivit CNN.
  • Ucraina anchetează înalți oficiali militari pentru suspiciuni de corupție. Autoritățile ucrainene investighează oficiali militari de rang înalt în două cazuri distincte de suspiciune de corupție, au declarat joi oficiali, în cadrul unei acțiuni de reprimare a neregulilor înainte de discuțiile cu liderii Uniunii Europene, potrivit AFP.
  • Jurnalistul de investigații bulgar Christo Grozev, investigatorul principal pentru Rusia al grupului, afirmă că este nevoit să se mute din Austria, țară în care a locuit timp de aproape 20 de ani, din cauza amenințării pe care o reprezintă serviciile secrete ruse în această țară.
  • Armata rusă afirmă că forțele sale au distrus lansatoare multiple de rachete M-270 MLRS și M-142 HIMARS din apropierea orașului Kramatorsk aflat în regiunea Donețk din estul Ucrainei
  • Rusia a suspendat acceptarea cererilor pentru eliberarea de noi pașapoarte cu o perioadă de valabilitate de 10 ani în contextul zvonurilor tot mai puternice că Moscova pregătește un nou val al mobilizării.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 344:

01:15Volodimir Zelenski, în mesajul său de joi seară: „Duşmanul e în acea etapă în care înfrângerea strategică a Rusiei e clară deja. Dar, tactic, ei încă au resurse pentru a încerca acţiuni ofensive”

Preşedintele ucrainean afirmă că acţiunile agresive ale invadatorului rus nu vor fi lăsate fără un răspuns. „Duşmanul este în acea etapă în care înfrângerea strategică a Rusiei este clară deja. Dar, tactic, ei încă au resurse pentru a încerca acţiuni ofensive”, susţine Zelenski. El a mai spus că ucrainenii trebuie să vorbească „pe o singură voce lumii despre livrări pentru apărare” şi să crească presiunea globală asupra Rusiei. „Duşmanul trebuie să iasă din această fază mult mai slăbit decât anticipa în cel mai rău scenariu”.

00:20 Premierul britanic: Trimiterea de avioane în Ucraina ar necesita „luni” sau „ani” de pregătire

Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita „luni” sau chiar „ani” de pregătire pentru piloți, subliniind că a căutat cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul, scrie AFP.

23:18 Preşedintele ales al Cehiei pledează pentru un sprijin „nelimitat” pentru Ucraina

Preşedintele ales al Cehiei, Petr Pavel, fost general NATO, a declarat joi, într-un interviu acordat France Presse, că nu ar trebui să existe „nicio limită” pentru ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, care se confruntă de aproape un an cu o invazie pe scară largă din partea Rusiei, şi a îndemnat aliaţii să dea dovadă de mai mult curaj.

22:58Armata ucraineană susține că forțele ruse pregătesc o mobilizare mascată în Donețk

Forțele rusești se pregătesc pentru o „mobilizare ascunsă” în estul regiunii Donețk, a declarat joi Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa oficială de Facebook, potrivit CNN.

Ucraina se angajează să nu atace teritoriul rus

22:49Casa Albă nu se opune permiterii sportivilor ruși și belaruși să concureze individual la Jocurile Olimpice

Casa Albă nu se opune permiterii sportivilor din Rusia sau Belarus de a participa la Jocurile Olimpice de vară din 2024 și la Jocurile de iarnă din 2026 - atât timp cât este "absolut clar" că aceștia nu își reprezintă țările de origine, a declarat joi secretarul de presă Karine Jean-Pierre.

Ea a reiterat că sancțiunile actuale împotriva Rusiei și Belarusului trebuie să rămână în vigoare, potrivit CNN.

22:17Rachete cu rază lungă: Ucraina se angajează să nu atace teritoriul rus și să stabilească țintele cu aliații

Ministrul ucrainean al apărării a declarat că țara va oferi garanții că nu va lovi Rusia dacă va primi rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut aliaților săi, potrivit CNN.

21:36Ucraina anchetează înalți oficiali militari pentru suspiciuni de corupție

Autoritățile ucrainene investighează oficiali militari de rang înalt în două cazuri distincte de suspiciune de corupție, au declarat joi oficiali, în cadrul unei acțiuni de reprimare a neregulilor înainte de discuțiile cu liderii Uniunii Europene, potrivit AFP.

21:15 Ultimii locuitori din Bahmut refuză să fugă din calea forţelor ruse

Ultimii locuitori care au rămas în Bahmut, oraş din estul Ucrainei bombardat din vară de armata rusă, susţin că nu intenţionează să fugă, chiar dacă ruşii se apropie.

Forţele ruse încearcă de luni de zile să preia controlul asupra Bahmut, în cea mai lungă şi mai sângeroasă dintre bătăliile purtate de la declanşarea invaziei din Ucraina. În pofida afluxului de arme occidentale trimise Ucrainei, Rusia a revendicat în ultimele zile avansuri în regiune.

Bahmut, care număra înainte de război circa 75.000 de locuitori, s-a transformat într-un oraş fantomă presărat cu arme antitanc şi maşini arse. Nu mai există nici gaz, nici electricitate, nici apă curentă.

19:52Ground Master 200 pentru Ucraina: Acuzată de mult timp că nu face suficient, Franța enumeră ajutorul militar acordat

Steagurile sunt scoase și presa invitată la fabrica Thales din Limours, la periferia Parisului, unde Franța prezintă Ucrainei un radar care va fi livrat în curând. Parisul este acuzat de mult timp că este prea zgârcit cu Kievul, iar acum pune accentul pe ajutorul său militar, potrivit AFP.

19:40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că viitorul UE „este scris, chiar acum, în Ucraina”, după întâlnirea avută joi, la Kiev, cu lideri UE, inclusiv președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Putin, avertisment către țările occidentale: „Avem cu ce să răspundem”

18:55 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi că societăţile ruse producătoare de armament îşi vor spori „semnificativ” livrările anul acesta pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”.

18:30Cel puțin cinci persoane au fost rănite joi în atacul rusesc asupra orașului Kramatorsk. Din imaginile publicate de presa ucraineană se pot observa clădiri rezidențiale care au fost puternic avariate în atacul rusesc.

17:40 Rusia este „din nou” amenințată de „tancurile germane”, spune Putin / Avertisment către țările occidentale: „Nu trimitem tancuri la granițele lor, dar avem cu ce să le răspundem”

Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia este „din nou” amenințată de tancurile germane, referindu-se la blindatele Leopard 2 promise de Berlin și țările occidentale Kievului și făcând o nouă paralelă între războiul împotriva lui Hitler și campania sa militară în Ucraina.

16:51Jurnalistul de investigații bulgar Christo Grozev, investigatorul principal pentru Rusia al grupului, afirmă că este nevoit să se mute din Austria, țară în care a locuit timp de aproape 20 de ani, din cauza amenințării pe care o reprezintă serviciile secrete ruse în această țară.

16:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că îşi pregăteşte forţele armate pentru a „se răzbuna” pe Ucraina, dar şi pe Europa, care sprijină Kievul în faţa invaziei declanşate acum aproape un an de Moscova.

„Rusia îşi concentrează forţele, ştim cu toţii asta. Ea vrea să se răzbune nu doar pe Ucraina, ci şi pe Europa liberă”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care conduce o delegaţie a executivului european într-o vizită la Kiev.

Rusia a suspendat acceptarea cererilor pentru eliberarea de noi pașapoarte

15:47Armata rusă afirmă că forțele sale au distrus lansatoare multiple de rachete M-270 MLRS și M-142 HIMARS din apropierea orașului Kramatorsk aflat în regiunea Donețk din estul Ucrainei

15:18Imagini dramatice cu distrugerile colosale din orășelul Marinka, aproape ras de pe fața pământului în urma luptelor:

14:29 Rusia a suspendat acceptarea cererilor pentru eliberarea de noi pașapoarte cu o perioadă de valabilitate de 10 ani în contextul zvonurilor tot mai puternice că Moscova pregătește un nou val al mobilizării.

13:58Ucraina consideră că se află în situaţia de a adera la Uniunea Europeană în termen de doi ani, spune premierul ucrainean Denis Şmîhal, care promite să adopte o politică de „toleranţă zero” faţă de corupţie, într-un moment în care Ucraina, aflată în plin război declanșat de Rusia, este zguduită de scandaluri de corupție la nivel înalt.

13:39Comisarul european pentru buget şi administraţie Johannes Hahn a atras atenţia joi că procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană „este un maraton, nu un sprint”, dar a subliniat că „destinul acestei ţări este în Europa”, scrie EFE.

Politicianul austriac a făcut această declaraţie chiar în ziua în care circa 15 comisari europeni s-au reunit la Kiev cu membri ai guvernului ucrainean, iar vineri se va desfăşura un summit între Ucraina şi UE la care vor participa preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Procesul de aderare la UE este un maraton, nu un sprint”, a afirmat Hahn în plenul Parlamentului European despre summitul UE-Ucraina.

13:36​Parlamentul Ceceniei a propus ca lui Ramzan Kadîrov să îi fie conferit oficial titlul de „Tatăl Poporului” cecen.

13:28Norvegia va crește cheltuielile din fondul său suveran în următorii ani pentru a finanța ajutorul militar și civil pentru Ucraina, a declarat joi în Parlament premierul norvegian Jonas Gahr Støre, potrivit Reuters. El nu a precizat câți bani va aloca Norvegia pentru ajutorul Ucrainei, dar a spus că va fi un angajament pe mai mulți ani.

Ucraina anunță că luptă cu „dușmanul din interior”

13:10 Şeful Serviciului de securitate ucrainean (SBU), Vasil Maliuk, afirmă că valul de percheziții care au avut loc în ultimele zile în Ucraina reprezintă o campanie pentru „a da o lovitură duşmanului din interior”.

12:50Premierul polonez Mateusz Morawiecki crede că există o neîncredere tot mai mare în Germania din cauza politicii guvernului de la Berlin faţă de Ucraina și lansează un atac dur la adresa cancelarului Olaf Scholz, pe care îl acuză că „nu face decât să-i dea oxigen lui Putin”, potrivit DPA.

12:42VIDEO O înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare arată că aceștia au descoperit în regiunea Herson una dintre cele mai moderne mine antitanc din dotarea forțelor armate ruse, aceasta fiind proiectată să funcționeze ca un sistem antitanc Javelin.

11:53Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, amenință din nou Chișinăul, el declarând că „Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a avea „rolul următoarei Ucraine”, în timp ce Maia Sandu, „este pregătită, practic, pentru aproape orice, inclusiv pentru unirea cu România”, conform TVR Moldova, care citează Rador.

Bilanțul pierderilor Armatei Rusiei

11:40Ministerul Apărării din SUA nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele şi să recupereze pe termen scurt peninsula Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, a informat joi publicaţia americană Politico.

11:26Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însoţită de comisari europeni, a ajuns joi la Kiev pentru întâlniri menite să sublinieze sprijinul acordat Ucrainei, în contextul în care se apropie un an de la invazia rusă.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev, pentru a patra oară de la invazia rusă. De data aceasta, cu echipa mea de comisari", a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

11:22Războiul din Ucraina a provocat o problemă neașteptată pentru aliații Rusiei, sancțiunile istorice impuse de Occident împotriva Moscovei subminând foarte probabil rolul său de exportator de încredere a echipamentelor militare.

11:00Pierderile Rusiei, conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 129.030 militari (+610 în ultima zi)

- 3.211 tancuri (+2)

- 6.382 blindate de luptă

- 2.212 sisteme de artilerie (+5)

- 458 lansatoare multiple de rachete MLRS

- 293 avioane

- 284 elicoptere

- 222 sisteme antiaeriene (+1)

- 1.951 drone

- 18 nave/ambarcațiuni

10:50Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susține că Moscova nu are nevoie de ajutor din partea foștilor săi aliați sovietici pentru ceea ce numește „operațiunea militară” din Ucraina, conform Reuters.

Lavrov a declarat joi că Rusia „are tot ce îi trebuie” pentru conflict și că nu le-a cerut membrilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) - o alianță condusă de Moscova care include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan - să ofere sprijin material pentru ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” din Ucraina.

Lavrov acuză SUA de implicare în exploziile de la gazoductul Nord Stream

10:19Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză că Statele Unite ar fi fost implicate direct în exploziile produse în septembrie 2022 la cele două gazoducte Nord Stream, în zona daneză a Mării Baltice, scrie Reuters.

10:03Josep Borrell a devenit joi primul înalt oficial al Uniunii Europene care a declarat că țările occidentale ar putea trimite în cele din urmă avioane de luptă Ucrainei.

09:45Sistemul Tor distrus de ucraineni cu muniție Excalibur a fost lăudat la Zvezda TV, televiziunea armatei ruse, după ce a fost transferat în Ucraina din zona Arctică a Rusiei.

08:53Imagini cu un sistem antiaerian Tor rusesc, distrus de ucraineni cu o lovitură de artilerie cu proiectil Excalibur:

08:18 „Purtaţi costum, nu verde ca Zelenski”. Recomandări pentru oficialii europeni ce merg la Kiev pentru summitul UE-Ucraina

08:00 Imagini cu dronele kamikaze Lancet ale rușilor care lovesc trei obuziere M777 primite de ucraineni de la americani. Imaginile arată atacuri din timpul ultimei săptămâni, în zona Kreminna.

07:41„Din 9 ianuarie 2023, contractele încheiate pe 3 luni ale circa 300 de soldați ruși care operează în regiunea Lugansk s-au încheiat. Din această cauză, cei aproximativ 300 de militari nu primesc sprijin financiar. În plus, aceștia nu pot fi nici eliberați din serviciul militar din cauza stării de mobilizare declarate”, se precizează într-un comunicat al Statului Major ucrainean, citat de Ukrinform.

07:20În regiunea Herson, doi localnici din care unul era șomer iar celălalt fusese agent de pază la un magazin înainte de invazia rusă, au preferat să colaboreze cu invadatorii în schimbul a două posturi de director, scrie agenția Ukrinform. Procuratura Regională din Herson le-a făcut dosar penal pentru colaboraționism.

Rușii au lansat noi lovituri cu rachete care au lovit blocurile din orașe

06:59„Rușii au lansat 6 lovituri cu rachete, dintre care 4 au lovit infrastructura civilă din Sloviansk, Kramatorsk și Druzhkivka din regiunea Donețk, precum și 4 lovituri aeriene”, se arată în mesajul de joi dimineața al Statului Major al armatei ucrainene. Amenințarea cu lovituri aeriene și rachete rusești rămâne în toată Ucraina, a mai avertizat Statul Major, adăugând că inamicul continuă să încerce acțiuni ofensive în direcțiile Lyman, Bakhmut, Avdiiv și Novopavliv.

06:45Rusia a înregistrat cea mai mare scădere a indicelui democrației, potrivit raportului anual al Democracy Index. Rusia a obținut 2,28 puncte din 10, ocupând locul 146 din 165 de state incluse în raport. Țara „se află pe o traiectorie departe de democrație de mult timp și acum capătă multe dintre trăsăturile unei dictaturi”, se arată în raport. Aliatul apropiat al Rusiei, Belarus, a obținut un scor de doar 1,99, ocupând locul 153 din 165, mai arată Raportul.

06:04Coreea de Nord este capabilă să facă față oricăror amenințări militare ale SUA prin utilizarea armelor sale nucleare, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean.

SINTEZA ZILEI

  • Cel puțin trei morţi și peste 20 de răniți în urma unei lovituri rusești cu rachetă asupra unui bloc de apartamente la Kramatorsk .
  • Luptele aprige au continuat în estul Ucrainei, unde trupele ruse încearcă să câștige teren în apropierea orașului strategic Lyman, a declarat miercuri seară adjunctul ministrului apărării Hanna Malyar. Forțele ruse încearcă să învingă acolo pentru a se folosi de victorie cu ocazia aniversării invaziei lor din 24 februarie 2022, a declarat Volodimyr Zelenski, președintele Ucrainei.
  • O actualizare a informațiilor Ministerului Apărării din Regatul Unit arată că în ultimele zile s-au înregistrat „printre cele mai intense bombardamente de la începutul războiului” de-a lungul râului Nipru. „Aceasta a inclus bombardarea non-stop a orașului Herson”, notează ministerul, adăugând că Donbas și Herson sunt cele mai bombardate orașe.
  • Femeia care conduce autoritatea fiscală de la Kiev a fost acuzată de fraudă de mai multe milioane de dolari ca urmare a perchezițiilor făcute la una dintre cele patru case ale ei. Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei (SBI) a declarat că ea a abuzat de „puterea și poziția sa oficială”, împreună cu alți membri ai autorității locale.
  • „Rusia pregătește ofensive în mai multe zone. Forțele rusești desfășoară „în mod activ” operațiuni de recunoaștere pe câmpul de luptă pentru a pregăti noi ofensive în mai multe zone, a anunțat la 1 februarie Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Armata nu a precizat zonele, potrivit Kiev Independent.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis miercuri că armata Rusiei trebuie să pună capăt bombardamentelor împotriva regiunilor ruseşti dinspre teritoriul ucrainean, despre care a spus că au lăsat mulţi oameni fără adăpost sau fără curent electric.
  • Ucraina va primi din SUA rachete cu rază mai lungă de acţiune. Cum a reacționat Rusia. Anunţurile de la Washington că Ucraina va primi rachete cu rază mai lungă de acţiune aduc speranţe la Kiev, ale cărui trupe pierd teren în estul Ucrainei în faţa ofensivei ruse despre care Kremlinul afirmă că va continua în pofida ajutorului militar occidental oferit Ucrainei.
  • Rusia a avertizat miercuri Israelul împotriva unor eventuale livrări de arme către Ucraina, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a indicat că va „examina această chestiune”. „Când este vorba de livrări de arme (către Ucraina), nu clasificăm ţările în funcţie de geografie. Toate ţările care livrează arme trebuie să înţeleagă că vom considera (aceste arme) drept ţinte legitime pentru forţele noastre armate”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
  • Spania va trimite 20 de transportoare blindate de trupe M113 în Ucraina pe 6 februarie, a anunțat ministrul Apărării, Margarita Robles, la 1 februarie, după cum a relatat presa spaniolă Europa Press.
  • Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a respins ideea trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, calificând-o drept o chestiune "extrem de controversată", după cum a relatat cotidianul El Pais pe 1 februarie
  • UE va antrena 30.000 de soldați ucraineni, dublu față de obiectivul său inițial. Uniunea Europeană vrea să antreneze 30.000 de soldați ucraineni, dublându-și obiectivul inițial, pentru a ajuta Kievul să facă față invaziei rusești, a declarat miercuri un oficial UE, citat de AFP.
  • Zaharova denunță afirmații „absurde” ale lui Macron: „Nu-mi vine să cred că asta este logica unui adult”. Diplomația rusă a catalogat miercuri drept „absurd” faptul că președintele francez Emmanuel Macron poate spune că livrările de arme către Ucraina nu constituie o escaladare. „Președintele francez este într-adevăr sigur că livrările de arme grele, de avioane către regimul de la Kiev nu vor duce la o escaladare a situaţiei?”, a reacționat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. „Nu-mi vine să cred că asta este logica unui adult”, a adăugat ea.
  • Prigojin îi contrazice pe separatiștii pro-ruși și neagă încercuirea oraşului Bahmut: „Când va fi cucerit, o veţi afla fără îndoială”. Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a negat miercuri că trupele ruse ar fi reuşit să stabilească un cerc operativ în jurul oraşului ucrainean Bahmut, la câteva ore după ce reprezentanţi ai forţelor pro-ruse din estul Ucrainei afirmau contrariul.

01:40Volodimir Zelenski anunţă, în mesajul său de miercuri seară, demiterea şefilor serviciului vamal şi percheziţii în cadrul unor proceduri penale: „Schimbăm atât cât este necesar pentru a ne asigura că oamenii nu abuzează de putere”.

01:20Rusia avertizează Israelul împotriva oricăror livrări de arme către Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Israelul împotriva unor eventuale livrări de arme către Ucraina, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a indicat că va „examina această chestiune”. „Când este vorba de livrări de arme (către Ucraina), nu clasificăm ţările în funcţie de geografie. Toate ţările care livrează arme trebuie să înţeleagă că vom considera (aceste arme) drept ţinte legitime pentru forţele noastre armate”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

01:03 Cel puțin doi morţi după o lovitură rusească cu rachetă asupra unui bloc de apartamente la Kramatorsk

23:35 Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis miercuri că armata Rusiei trebuie să pună capăt bombardamentelor împotriva regiunilor ruseşti dinspre teritoriul ucrainean, despre care a spus că au lăsat mulţi oameni fără adăpost sau fără curent electric.