Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita „luni” sau chiar „ani” de pregătire pentru piloți, subliniind că a căutat cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul, scrie AFP.

Rishi Sunak si Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Office / AP / Profimedia

Important este „ce ar face cea mai mare diferență”, a declarat Rishi Sunak într-un interviu acordat joi seară la TalkTV, subliniind decizia sa de a furniza 14 tancuri Challenger 2 Ucrainei - care vor fi livrate până la sfârșitul lunii martie.

Ulterior, mai multe alte țări occidentale au urmat exemplul Marii Britanii, furnizând astfel de vehicule.

„Suntem încă în dialog cu prietenii noștri ucraineni cu privire la modul corect de a-i ajuta”, a declarat Rishi Sunak.

Ceea ce trebuie „reținut” în cazul avioanelor de luptă este că acestea sunt „echipamente incredibil de sofisticate care necesită luni, dacă nu ani de antrenament”, a susținut el.

Problema nu este doar „echipamentul, ci și capacitățile și antrenamentul care îl însoțesc, precum și un plan cu aliații noștri pentru a ne asigura” că ucrainenii ies „victorioși”, a insistat el.

La începutul zilei, secretarul Apărării, Ben Wallace, nu a exclus furnizarea de aeronave de către Marea Britanie.

„Nu există o baghetă magică în pregătirea piloților”

„În ceea ce privește problema aeronavelor, am fost clar. Dacă este un lucru pe care l-am învățat din ultimul an, este să nu scriem nimic dinainte și să nu excludem nimic”, a declarat el reporterilor în marja unui summit de parteneriat Aukus cu Australia.

Kievul cere avioane F-16 de fabricație americană pentru a ajuta la respingerea invaziei ucrainene.

Statele Unite au declarat că nu iau în considerare în prezent posibilitatea de a le furniza Ucrainei, dar alte țări, precum Polonia, au fost mai deschise în această privință.

„Sunt foarte deschis să analizez orice fel de sistem, nu doar avioane, pentru a oferi această asistență Ucrainei”, a declarat Ben Wallace.

„Aceste lucruri nu se întâmplă peste noapte. Dar pot spune că nu îi punem în pericol pe ucraineni”, a adăugat el.

Downing Street a părut deja în această etapă să excludă trimiterea de avioane de luptă.

Avioanele Typhoon și F-35 sunt „extrem de sofisticate și este nevoie de luni de zile pentru a învăța cum să le pilotezi”, „nu credem că este practic să trimitem aceste avioane în Ucraina”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al premierului.

Pregătirea aviatorilor ucraineni „ar dura luni de zile”, a declarat Ben Wallace, „nu există o baghetă magică în acest conflict oribil”.

___