Steagurile su fost scoase și presa invitată miercuri la fabrica Thales din Limours, la periferia Parisului, unde Franța a prezentat Ucrainei un radar care va fi livrat în curând. Parisul este acuzat de mult timp că este prea zgârcit cu Kievul, iar acum pune accentul pe ajutorul său militar, potrivit AFP.

Reznikov si macheta Ground Master 200 (GM200)Foto: Christophe Ena / AP / Profimedia

O masă este așezată în fața echipamentului mare de culoare kaki, care ar trebui să ajungă pe pământ ucrainean până în luna mai. Ground Master 200, care a costat 30 de milioane de euro, are o rază de acțiune de 250 km, suficientă pentru a acoperi „întreaga regiune a Kievului”, spune ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu.

Acesta poate detecta atât dronele care zboară încet, cât și avioanele de luptă mult mai rapide la altitudine mare. „Există segmente militare în care Franța este lider și în care avem know-how”, a adăugat el.

Omologul său ucrainean, Oleksiï Reznikov, care a fost prezent la Limours, s-a declarat satisfăcut.

„În prezent, folosim aproximativ 300 de tipuri diferite de radare. Acesta va fi cu adevărat cireașa de pe tort”, zâmbește el, în timp ce ține în mână un mic model de Ground Master care i-a fost dăruit.

Cu toate acestea, Kievul nu a fost întotdeauna mulțumit de Paris. În iunie anul trecut, apelul lui Emmanuel Macron de a „nu umili Rusia” a provocat furia ucrainenilor. Slăbiciunea livrărilor franceze a provocat uneori batjocură.

Franța vrea mai mult, dar nu are stocuri

Oleksiï Reznikov a preferat să laude „vocea Franței”, care este „foarte puternică” și „des auzită” în lupta împotriva Kremlinului. „Franța a fost cea care a dat impulsul pentru această coaliție de tancuri. Apreciem foarte mult acest leadership al Franței”, a insistat el.

La începutul lunii ianuarie, președintele Macron a promis livrarea de vehicule blindate ușoare AMX-10 RC de fabricație franceză, rupând tabuul tancurilor occidentale pentru Ucraina. Și să precipite anunțurile Berlinului, Varșoviei, Londrei sau Washingtonului de a trimite tancuri grele la Kiev.

„Ucrainenii se așteaptă ca Franța să se poată angaja pe anumite segmente, deoarece există un efect de pârghie, ca în cazul AMX-10”, a declarat Thomas Gassilloud, președintele comisiei de apărare a Adunării Naționale.

Marți, Parisul a anunțat livrarea a 12 noi tunuri Caesar, foarte apreciate de forțele ucrainene, după cele 18 deja livrate. Mai mult, a spus că nu se opune transferului de avioane de luptă către Kiev, anterior o linie roșie de netrecut.

Discursul francez cu privire la ajutorul militar acordat Ucrainei este „în general în avangarda unei schimbări mai profunde care va urma”, observă William Alberque de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice. „Vorbind despre avioane, face posibil ceea ce era de neconceput pentru guvernele occidentale”.

Léo Péria-Peigné, cercetător la Institutul Francez de Relații Internaționale, subliniază „comunicarea politică” asupra Ucrainei a guvernului francez, care „dă ceea ce poate pentru că Franța nu are stocuri militare”.

„Alte state partenere au făcut donații mai mari fără să se afișeze cu miniștrii ucraineni”, a spus el. El a citat sistemul de apărare antiaeriană Patriot, în valoare de sute de milioane de euro, donat de Berlin Kievului în ianuarie.

___